Provincie Utrecht

Provincie Utrecht bestrijdt eikenprocessierups

28-4-2010 -

Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' begint de provincie Utrecht binnenkort met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups die zijn nesten zou kunnen gaan bouwen in de bomen langs de Utrechtse provinciale wegen.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Nadat de rups zich verpopt heeft tot vlinder, legt de vlinder in de maanden augustus en september haar eitjes in de toppen van voornamelijk zomereiken. Na uitkomen van de eitjes doorlopen de jonge rupsen enkele stadia van vervellingen. Na de 3e vervelling komen de brandharen. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.

Preventieve bestrijding
"Uit ervaring van voorgaande jaren weten we welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen," laat Jan van der Pol van de provincie Utrecht weten. "We behandelen deze bomen nu in een vroeg stadium om te voorkomen dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw nestelt." Het gaat om ruim 2000 eiken waaruit de provincie in vorige jaren nesten heeft verwijderd en om nog wat locaties die 'verdacht' zijn. De bomen staan verspreid langs de volgende provinciale wegen:

N198 tussen De Meern en Woerden
N199 tussen Amersfoort en Bunschoten
N201 tussen Amstelhoek en Vreeland
N204 tussen Harmelen en Lopik
N210 tussen Nieuwegein en Willige langerak
N212 tussen Baarn en Eemnes
N212 tussen Wilnis en Kamerik
N224 tussen Zeist en Renswoude
N225 tussen Rhenen en Wageningen
N226 tussen Amersfoort en Maarsbergen
N227 tussen Cothen en Amersfoort
N228 tussen De Meern en Hekendorp
N230 tussen Utrecht en Vleuten
N234 tussen Groenekan en Bilthoven
N237 tussen Amerfoort en Utrecht
N238 tussen Zeist en De Bilt
N411 tussen Utrecht en Bunnik
N402 tussen Loenen en Maarsebroek

Waterwingebieden, bebouwde kommen en vlindertrekzone's zijn zoveel als mogelijk uitgesloten van preventieve behandeling.

Behandeling met biologisch middel
Vanaf 4 mei begint de firma Wolterinck uit Beltrum met het spuiten van een biologisch middel dat niet schadelijk is voor de bomen en hun omgeving. De behandeling van de 2000 bomen neemt ongeveer zeven dagen in beslag. Een tweede behandeling is niet nodig. Alle overige bomen die geen preventieve behandeling krijgen, worden nauwlettend in de gaten gehouden door medewerkers van de provincie. De eventueel gevonden rupsen worden op milieuvriendelijke wijze opgezogen en daarna verbrand.

Nadere informatie
Voor meer informatie over de eikenprocessierups, de gezondheidsrisico's en de behandeling van gezondheidsklachten, verwijzen wij u naar de pagina: De eikenprocessierups

Meer informatie: Femke Bakker, telefoon (030) 258 2434