Woonbond


28-04-2010

Concept Keurmerk Leegstandsbeheerders gepresenteerd

Het Keurmerk Leegstand Beheer is vandaag in aanwezigheid van zon 30 van de 40 Nederlandse antikraakbedrijven gepresenteerd. Voor de inhoud van het keurmerk zijn zon tien partijen geconsulteerd. Eind mei wordt het keurmerk landelijk openbaar gemaakt.

Gerlof Roubos van Pragma Advies heeft het keurmerk uitgewerkt. Onder andere het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie, de VROM inspectie, de Rijksgebouwendienst, de gemeenten Den Haag en Rotterdam, de VNG, de Institutionele Vastgoed Beleggers Nederland (IVBN), de NVM en de Tweede Kamerleden Janssen (SP) en Van der Burg (VVD) leverden input voor de inhoud van het keurmerk. In het keurmerk is opgenomen wat maximaal acceptabel is qua vergoeding en wat minimaal acceptabel is qua opzegtermijn. Daarnaast zijn procedures opgenomen zodat bijvoorbeeld onaangekondigde controles niet meer plaatsvinden, al zal er gecontroleerd blijven worden. Controleurs moeten volgens het keurmerk aanbellen en zich kunnen identificeren. De kwaliteitscontrole van het keurmerk vindt plaats door een externe partij.

Het keurmerk is voorbereid door tien antikraakbureaus (de grootste). Tijdens de interne presentatie van vandaag werd gediscussieerd met 21 aanwezige leegstandbeheerders, onder andere over een aantal hete hangijzers zoals de maximale vergoeding en de minimale opzegtermijnen van de bruikleencontracten. Het keurmerk is positief ontvangen, zegt Gerlof Roubos. Nu is het een kwestie van de laatste puntjes op de i. Er zullen ook nog een aantal proefaudits met het keurmerk worden gedaan.

Tijdens een bijeenkomst over antikaak, eerder deze maand georganiseerd door de Dienst Wonen Zorg en Samenleven van de gemeente Amsterdam, pleitte de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) voor een gemeentelijk vergunningstelsel voor leegstandbeheerders, eventueel naast een branchekeurmerk. Ook stelde de HA dat pandeigenaren eigenlijk zouden moeten betalen voor het leegstandbeheer (bewaking van het pand) en niet de antikraakbewoners. Leegstandbeheerder Zwerfkei gaf aan dat dat vroeger ook het geval was, maar dat de zaken in de afgelopen dertig jaar zijn omgedraaid onder invloed van prijsconcurrentie in de branche. AdHoc was het eerste antikraakbureau dat zijn bewakingsdiensten gratis aanbood aan vastgoedeigenaren. Daardoor is het huidige verdienmodel van leegstandbeheerders gebaseerd op de inkomsten uit de verblijfslasten (servicekosten) van antikraakbewoners. Een bedrijf als Camelot vraag 170 euro per bewoner per maand. De vastgoedeigenaar betaalt alleen de nutsvoorzieningen.

Het is niet waarschijnlijk dat dat verdienmodel weer omgedraaid wordt en het keurmerk zal daar geen invloed op kunnen hebben. Een dergelijke omkeer zou moeten komen op initiatief van de eind november opgerichte branchevereniging Vereniging Leegstandbeheerders Nederland (VLBN). Maar je moet uitkijken dat je als vereniging niet aan marktbescherming gaat doen, merkt Roubos op. Eén klacht over brancheafspraken en de autoriteit mededinging zit op je nek. Dat is heel lastig aan dit dossier. Woningcorporatie Ymere maakt gebruik
van om-niet-overeenkomsten en vraagt de tijdelijke bewoners 15 euro onkostenvergoeding per maand en hanteert opzegtermijnen van een maand.

Het keurmerk is een gevolg van de motie Anker (CU) en Van Heugten (CDA) die tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Kraken en Leegstand (15 oktober 2009) werd ingediend. Anker en Van Heugten riepen de antikraaksector op om zelf een keurmerk of certificering voor de branche te ontwikkelen, waarmee gemeenten en vastgoedeigenaren eenvoudig zouden kunnen herkennen welke bedrijven in de branche op een goede, veilige, menswaardige en aanvaardbare wijze leegstaande gebouwen (laten) beheren. Tijdens de kamerbehandeling van het wetsvoorstel kwamen misstanden bij antikraak aan het licht door de documentaire 'Leegstand zonder zorgen', uitspraken van emeritus hoogleraar volkshuisvesting Hugo Priemus en websites als Tijdelijk Beroofd.