Gemeente Leeuwarden

Werk voor mensen met een belemmering in Heechterp-Schieringen

Bron: Gemeente Leeuwarden (28-04-2010)

In de Leeuwarder aandachtswijk Heechterp-Schieringen gaat deze maand de wijkparticipatiemakelaar van start. De wijkparticipatiemakelaar zet in op het vinden van werk voor de bewoners van de wijk en stimuleert werkzoekenden gebruik te maken van het Werkplein. Daarnaast organiseert de wijkparticipatiemakelaar activiteiten (banenmarkten, workshops) rondom het thema `werk'. Voor mensen met een belemmering wordt gekeken of ze aan de slag kunnen in de wijk, vaak met behoud van uitkering.

Voor een groep mensen in Heechterp-Schieringen is het lastig om een baan in loondienst te vinden. Door een handicap, ziekte of een persoonlijke situatie zijn zij beperkt beschikbaar voor de arbeidsmarkt. De samenwerkende partijen in Heechterp-Schieringen willen dat alle inwoners in Leeuwarden meedoen en zetten in op het creëren van passend werk voor deze doelgroep. Voorbeelden hiervan zijn groenonderhoud, onderhoudswerk, aanpak zwerfvuil, toezichtstaken, maar ook het opzetten van een ruilwinkel, werkplaats of dienstencentrum in de wijk. Voorwaarde is wel dat dit werk niet de reguliere arbeidsmarkt verstoort.

De gemeente Leeuwarden en het UWV Werkbedrijf maken het aanstellen van de wijkparticipatiemakelaar financieel mogelijk. In het wijkactieplan werken partijen samen aan de sociale en economische stijging van de bewoners in de wijk onder het motto `Alle bewoners een stap vooruit!' De inzet is erop gericht de leefbaarheid in de wijk te verbeteren en ervoor te zorgen dat Heechterp-Schieringen een duurzame wijk wordt, waar de talenten van de bewoners worden benut.