Diergaarde Blijdorp


---

Verboden wapenbezit in Diergaarde Blijdorp!
27-04-2010
In Diergaarde Blijdorp is onlangs een botanist te grazen genomen met pepperspray. De nietsvermoedende man was aan het water geven in de botanische kassen achter de schermen, toen hij plots werd belaagd. Zijn felrood gekleurde ogen konden alleen nog maar tranen. Gelukkig wist hij op de tast zijn collegas te bereiken, die onmiddellijk op zoek zijn gegaan naar de dader....

De veroorzaker van dit alles bleek geen snoodaard te zijn, maar een plant!
Piper nigrum is zijn naam. Deze peperplant had zijn stuifmeel laten vallen toen de botanist met zijn broeskop lekker water plonste over de bloeiende plant. (klik hier voor de foto van de boosdoener>>)

De Piper nigrum is de echte peperplant. Hij maakt aren waar ongeveer zestig bessen aan rijpen. De oogst wordt in tweeën verdeeld:
* Negen maanden na de bloei is de eerste pluk; deze levert onrijpe groene bessen. Men laat de bessen twee dagen fermenteren (soort gistingsproces), daarna worden ze een paar dagen in het zonnetje gelegd. Daar is hij dan de alom bekende zwarte peperkorrel.
* De tweede pluk wordt pas van de stuik gehaald als de bessen een zonnig rood kleurtje hebben gekregen. De bessen worden in water te weken gelegd zodat het rode velletje gemakkelijk loslaat en zie, daar is de witte peperkorrel. Ook zij mogen daarna nog even in de zon drogen.

Gezamenlijk gaan zwart en wit op reis naar vele landen om uiteindelijk in een gepeperde dis te belanden.

Aan het eind van de Romeinse tijd was peper, naast goud en zilver, een van de belangrijkste waardegoederen. Romeinen hielden van gepeperd eten. Omdat de Romeinen loden bestek en keukengerei gebruikten, kregen ze daardoor een stevige loodvergiftiging. De Romeinse smaakpapillen werden dusdanig aangetast dat zij grote hoeveelheden peper op hun gerechten strooiden. Zo aten zij toch nog een smaakvolle maaltijd.

In de gouden eeuw was peper ook voor de VOC een belangrijk handelsproduct. Het bracht erg veel geld op. Vandaar de uitspraak "peperduur". Tegenwoordig is de peper ook een product voor de gewone man en niet meer weg te denken uit de Nederlandse keukens.

Peper wordt geteeld in India, Indonesiio, Braziliio en Madagaskar. Het is een echte tropische plant die het naar zijn zin heeft in een schaduwrijke omgeving. Van origine is de peperplant een klimmer, maar op de peperplantages wordt hij door middel van snoeien op plukhoogte gehouden.

Naast de gewone peper is de kava kava (Piper methysticum) ook bij ons in de kas te vinden. Polynesiërs brouwen van de wortels van deze plant een drankje dat een rustgevend en euforisch gevoel geeft bij het drinken ervan. Kava kava drank wordt bereid door vrouwen. Zij kauwen een poosje op de wortels van deze peperplant en spugen het uit in een kom gevuld met kokosmelk. Het zal daarom wel geen nieuwe trend worden in de Nederlandse koffieshops.

Overigens is het gemene onderdeel van echte pepperspray afkomstig uit de chilipeper!

Deze peperplanten zijn in Blijdorp te zien tijdens een groene rondleiding achter de schermen. Je hoeft je geen zorgen te maken, tijdens het bezoekje geven de botanisten even geen water...