CPNB


Persbericht 27-4-2010
Recordoplage geschenkboek Juni - Maand van het Spannende Boek van 865.000 exemplaren

1 op de 10 huishoudens leest Scandinavische thriller

Nederlandse lezers zijn in de ban van Scandinavische thrillers: in ten minste 1 op de 10 huishoudens werd afgelopen jaar een Scandinavische thriller gelezen. Bijna 1 op de 5 titels in de Top 60 van bestverkochte thrillers is afkomstig uit Scandinavië.

De Stichting CPNB maakte dit vandaag bekend tijdens de persbijeenkomst van Juni - Maand van het Spannende Boek, die dit jaar in het teken staat van Scandinavische misdaadliteratuur. Het geschenkboek Onmacht, dat thrillerauteur Charles den Tex schreef ter gelegenheid van de 22ste editie, telt een recordoplage van 865.000 exemplaren: 60.000 exemplaren meer dan vorig jaar.

CPNB-directeur Henk Kraima overhandigt het eerste exemplaar van Onmacht aan auteur Charles den Tex (foto: Chris van Houts)

Stieg Larsson voert de Top 60 van bestverkochte thrillers aan. Dit blijkt uit het Dossier Juni - Maand van het Spannende Boek 2010, dat gebaseerd is op verkoopcijfers van onderzoeksbureau GfK Retail & Technology Benelux B.V. Saskia Noort is de hoogst genoteerde Nederlandse, met De Verbouwing op plaats 5. De boeken uit Stieg Larssons Millennium Trilogie staan op plaats 1, 3 en 4. Larsson was daarmee in 2009 de best verkochte auteur in Nederland. Alleen al van het eerste deel, Mannen die vrouwen haten, zijn ruim 800.000 exemplaren verkocht. Een marktanalyse van de Stichting CPNB geeft aan dat in ten minste 1 op de 10 huishoudens in Nederland recent een Scandinavische thriller is gelezen.

Juni - Maand van het Spannende Boek wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar geopend met de The Power of Plots - de Avond van het Spannende Boek. Dit jaar is dat op dinsdag 1 juni in de Melkweg in Amsterdam. Naast Charles den Tex zijn veel Scandinavische thrillerauteurs aanwezig, onder wie "the grand old lady" Maj Sjöwall en "rising star" Jens Lapidus. De avond wordt om 19.45 geopend met de uitreiking van de Schaduwprijs en De Gouden Strop 2010. De avond is toegankelijk voor publiek.

Op woensdag 2 juni organiseert sponsor NS op station Den Haag Centraal de NS Thriller Wissel. Treinreizigers krijgen dan de mogelijkheid een spannend boek dat zij reeds hebben gelezen te ruilen voor een ander. Charles den Tex is aanwezig om te signeren.

Scandinavische misdaadliteratuur is het thema van Juni -Maand van het Spannende Boek 2010, onder het motto MØRD en DØDSLAG. Onmacht, het geschenkboek van Charles den Tex, wordt in de maand juni door de boekwinkel cadeau gedaan bij besteding van ten minste EUR 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Voor informatie over alle activiteiten en kaarten voor The Power of Plots:
http://www.maandvanhetspannendeboek.nl/.