Gemeente Purmerend

Grootschalige controle growshops Zaanstreek-Waterland

28 april 2010

Op dinsdag 27 april 2010 is een grootschalige controle gehouden bij in totaal 10 growshops in de regio Zaanstreek-Waterland. Aan deze controle hebben meer dan 50 medewerkers deelgenomen van de gemeenten Purmerend, Over-Gemeenten en Zaanstad, de Belastingdienst, de Milieudienst Waterland, de politie Zaanstreek-Waterland, het Openbaar Ministerie Haarlem en het Regionaal Informatie en Expertisecentrum.

In het kader van het landelijk programma `versterking aanpak georganiseerde misdaad' is de samenwerking tussen overheidsinstanties in de regio Zaanstreek-Waterland geïntensiveerd. Het voorkomen en bestrijden van georganiseerde hennepteelt is specifiek onderwerp van deze samenwerking. Al geruime tijd wordt samengewerkt bij de aanpak van hennepkwekerijen, waarvan bekend is dat deze kunnen leiden tot criminaliteit en tot gevaarlijke situaties (brand, wateroverlast) in de woonomgeving. Deze kwekerijen worden hoofdzakelijk vanuit de zogenaamde `growshops' voorzien van alle benodigde faciliteiten en kweekbenodigdheden. Bekend is dat in het verleden bij growshops overtredingen zijn vastgesteld. Om deze redenen is er voor gekozen om door een integrale en multidisciplinaire controle te inventariseren of deze ondernemingen voldoen aan de geldende regelgeving en om tegen ongewenste situaties of overtredingen op te treden.

Over het algemeen hebben de eigenaren van de growshops positief gereageerd op deze integrale controle in de regio Zaanstreek-Waterland.

Bij enkele growshops zijn overtredingen vastgesteld van de (brand)veiligheids-eisen en milieuvoorschriften. Deze zijn ter plaatse afgehandeld, of er zijn vervolgcontroles aangekondigd. De Belastingdienst heeft bij de growshops een zogenaamde `waarneming ter plaatse' ingesteld. Hierbij is vooral gelet op de verplichtingen met betrekking tot de administratie en de bewaarplicht alsmede de verplichtingen als werkgever. Bij de growshops waar onregelmatigheden zijn geconstateerd wordt een nader onderzoek ingesteld.

Bij één growshop heeft het controleteam zich bij afwezigheid van de eigenaar / beheerder toegang verschaft tot de bedrijfsruimte. Hier werd door ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht een afgeschermde ruimte aangetroffen, waar een hennepkwekerij in gevestigd was. De Officier van Justitie heeft met de politie op deze locatie een doorzoeking uitgevoerd, waarbij tevens een grote hoeveelheid hennepafval en bedrijfsadministratie in beslag genomen is. Tegen de eigenaar van deze growshop wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verder is tijdens de controles veel bruikbare informatie verzameld over de bedrijfsvoering van de growshops. De medewerkers van de verschillende betrokken instanties hebben aangegeven dat zij deze integrale samenwerking in de aanpak van georganiseerde hennepteelt als een belangrijke meerwaarde zien.