Gemeente Oirschot

Maatschappelijke stages Kempenhorst College

Vanaf schooljaar 2011-2012 zijn alle leerlingen op het voortgezet onderwijs verplicht om een maatschappelijke stage uit te voeren. Leerlingen zetten zich tijdens deze stageperiode in als vrijwilliger en maken zo kennis met een kant van de maatschappij waar zij anders misschien niet mee in aanraking komen.

Â

Het Kempenhorst College in Oirschot is dit schooljaar, in samenwerking met de gemeente Oirschot en het Steunpunt Vrijwilligerswerk gestart met maatschappelijke stages voor zestig vierdejaars leerlingen van de theoretische leerweg. De eerste leerlingen hebben de stage al succesvol afgerond. Zij hebben zich minimaal 32 uur ingezet als vrijwilliger binnen allerlei verenigingen en organisaties. Enkele voorbeelden hiervan zijn voetbalverenigingen in Middelbeers en Oirschot, hockey vereniging, drumband, wereldwinkel, kindervakantieweken, turnvereniging, volleybalvereniging, maar ook bijvoorbeeld zwarte piet spelen, hulp aan ouderen in verzorgingstehuizen, fotografie bij tentoonstelling en hulp bij het winterparadijs.

Â

Maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dit blijkt onder andere uit de toenemende vraag naar vrijwilligers. Verenigingen geven aan dat het vinden en behouden van vrijwilligers een steeds groter probleem wordt. Volgens het Kempenhorst College kunnen maatschappelijke stages een positieve bijdrage leveren. De school heeft daarom een geheel eigen wijze van het aanbieden van maatschappelijke stages. Het Kempenhorst College wil leerlingen hun hart laten volgen. Leerlingen moeten zich vanuit hun passie in willen zetten als vrijwilliger. Door maatschappelijke stages op deze manier in te vullen verwachten het Kempenhorst College, het Steunpunt Vrijwilligerswerk en de gemeente Oirschot dat de komende jaren veel enthousiaste leerlingen van het Kempenhorst College als vrijwilligers aan de slag gaan!