Provincie Gelderland


---


Arnhem, 22 april 2010

Tweede discussieronde over opvang bezuinigingen op agenda Provinciale Staten 28 april

In het traject dat uiteindelijk moet leiden tot een besparing van 60 miljoen euro op de provinciale begroting, wordt op woensdag 28 april de tweede contourennota van het college van Gedeputeerde Staten besproken. In totaal geeft het college met haar voorstellen nu aan ongeveer 43 miljoen euro te kunnen besparen. Het gaat hierbij om taken die al dan niet wettelijk zijn en als provinciale kerntaken zijn afgesproken in het bestuursakkoord tussen Rijk en het Interprovinciaal Overleg (IPO) van 2008. Vooral versobering van de uitvoering en een heroverweging of sommige taken echt door de provincie moeten worden uitgevoerd, leiden tot de aangegeven besparing. De Staten wordt gevraagd of ze met deze ingezette lijn kunnen instemmen. Uiteindelijk zal op 30 juni in Provinciale Staten een uitgewerkt voorstel worden besproken. Bij de begrotingsbehandeling in november van dit jaar wordt dan duidelijk welke bedragen op welke taken en posten wordt bezuinigd.

Ook het Actieplan grond, IJsselsprong, energiebesparing en onderzoek naar subsidiëring en rol ondersteuningsinstellingen worden besproken

IJsselsprong
Na de behandeling van de Tweede Contourennota wordt gesproken over de Bestuurlijke Samenwerkingsovereenkomst IJsselsprong. Hierbij gaat het vooral om goed vast te leggen welke verantwoordelijkheden de samenwerkende partijen hebben in de uitvoering van de gebiedsontwikkeling.

Energiebesparing
Om energiebesparing bij particuliere huiseigenaren te bevorderen wordt een deel van het extra geld dat het college apart heeft gezet om de gevolgen van de recessie te bestrijden, nu verdeeld. GS stellen voor om bijna een miljoen euro via een aantal gemeenten ter beschikking te stellen.

Ondersteuningsinstellingen
Vervolgens wordt het onderzoek behandeld dat de Commissie van Onderzoek heeft laten uitvoeren naar de subsidiëring en rol van ondersteuningsinstellingen. De commissie trekt als centrale conclusie dat er bij de provincie nauwelijks sprake is van een afweging of ondersteuningsinstellingen een rol hebben in de uitvoering van beleid, maar meer hoe die rol wordt ingevuld in de subsidieafspraken. Voor die afweging heeft het onderzoeksbureau een kader ontwikkeld. De Commissie stelt voor dit te hanteren bij de discussie over de opvang van de bezuinigingen.

Actieplan grond
Het laatste agendapunt gaat over de uitwerking van het Actieplan grond (fase 2). Centraal staat de manier waarop GS denkt de gebiedsprocessen, die door de aankooppauze van grond stil waren komen te liggen, weer op gang denkt te brengen met de bijbehorende financiering.

Afscheid en installatie
Aan het begin van de vergadering wordt afscheid genomen van Martijn Leisink (D66) die inmiddels is benoemd tot wethouder van de gemeente Arnhem. Zijn opvolger in PS, Herman Veraart, wordt (naar alle waarschijnlijkheid) daarna geïnstalleerd.



Provincie Gelderland