Ingezonden persbericht


Haarlem, 22 april 2010

Presentatie Canon van Amstelland en de Meerlanden in Kunstfort Vijfhuizen

Op woensdag 28 april 2010 vindt in het Kunstfort bij Vijfhuizen de presentatie plaats van de Canon van Amstelland en de Meerlanden, het derde deel in de reeks Regionale Canons van Noord-Holland. Negentien verhalen over hoe een veenwildernis met behulp van vele pioniers het kloppend hart van de Randstad werd. Verhalen over de strijd tegen het water; water dat land werd en land dat water werd. Dit boek van auteur Jan Maarten Pekelharing kwam tot stand dankzij samenwerking van Cultureel Erfgoed Noord-Holland, de Kring van Noord-Hollandse Archivarissen, Stichting Provinciale Atlas Noord-Holland en uitgever HDC Media. Het Noord-Hollands Archief heeft aan deze regionale canon een grote bijdrage geleverd. De uitgave wordt ondersteund door de Provincie Noord-Holland.

In navolging van de landelijke Canon van Nederland verschijnen in 2009 en 2010 in zes Noord-Hollandse regio's historische canons. In elke regio stelt een deskundige commissie de canon vast. De commissies kiezen de meest opvallende historische en cultureel-historische hoogtepunten van hun streek. Kenners van specifieke regionale thema's worden uitgenodigd als schrijver of meelezer. Zo ontstaan veelzijdige regionale geschiedenissen, verteld in gemiddeld 25 korte verhalen.

Uitgeverij HDC Media geeft de zes canons uit in de serie 'Regionale Canons van Noord-Holland'. De eerste twee delen, de Canons van de Zaanstreek en West-Friesland verschenen in najaar 2009. In 2010 volgen nog drie delen: de Noordkop, Waterland en Kennemerland.

De canons worden ook op internet gepubliceerd. De Canons van West-Friesland, van de Zaanstreek en de meest recente van Amstelland en de Meerlanden zijn te vinden op www.regiocanons.nl

----------