Ingezonden persbericht


Persbericht

UPLabs: e-Toerisme en e-Cultuur op de Westergasfabriek

Digitale projecten ontsluiten de rijke historie en creatieve energie van een geliefde ontmoetingsplek in Amsterdam

AMSTERDAM, 20 april 2010 - De Westergasfabriek in Amsterdam presenteert op woensdag 28 april 2010 UPLabs (Urban Park Laboratories); verrassende digitale projecten in de openbare ruimte. Vanaf 1 mei kunnen bezoekers van de Westergasfabriek de eerste Uplabs projecten in het cultuurpark beleven.

Kunstenaars en creatieven hebben locatieve, mobiele en digitale technieken gebruikt om het park te verrijken met kunst, cultuur en geschiedenis. Met de QR Parklezer*, tien verschillende GPS Tours*, de Tijdkijker*, drie Fluisterbanken* en Urban Screens* grasduinen bezoekers van het park op een speelse manier door de rijke historie en de creatieve energie van de Westergasfabriek. Stemmen uit het verleden komen tot leven; je kunt een blik achter de gevels werpen; een Japans sprookje wordt verteld en gewandeld; de gebouwen krijgen nieuwe glans door de ogen van de renovatie architect.

Virtuele en fysieke bezoekers kunnen actief deelnemen aan Uplabs. Het is een open, vernieuwende en cultuurminnende interactieve parkgemeenschap. Vanaf 1 mei 2010 is het gratis toegankelijk voor iedereen. Zie ook www.uplabs.nl


· QR Parklezer: zie je een bord met een QR code, dan is er iets bijzonders te vinden op het internet over die plek. De code kun je eenvoudig scannen en uitlezen met de QR-applicatie op je mobiele telefoon.


· Westergas GPS Tours: met je mobiele telefoon of PDA wordt het park een podium voor fictie, games en documentaires.


· De Tijdkijker: deze lijkt op een toeristische kijker, maar kan veel meer. Kies het gebouw of de plek waar je meer van wilt weten. Met een druk op de knop, zoom je in en ga je op reis door de tijd.


· Er staan 3 Fluisterbanken in het park. Zodra je er op gaat zitten, hoor je verhalen van andere bezoekers. Je kunt ook zelf een verhaal vertellen.
* Urban Screens: in het park en in de gebouwen staan interactieve schermen, die worden gebruikt voor actuele informatie. Maar ze gaan ook dienen als expositieruimte voor speciale projecten en als prikbord voor bezoekers.

PERSBIJEENKOMST

Om 10u30* start de officiële opening van de campagne 'Nieuwe gezichten van Amsterdam', waarin de Westerpark en de Westergasfabriek een grote rol spelen. Tijdens de opening wordt een nieuwe visie op toerisme in Amsterdam aan de media gepresenteerd. U kunt dan ook alle projecten van de UPLabs in Cultuurpark Westergasfabriek zelf uitproberen. De opening vindt plaats in het MC Theater, Polonceaukade 5, 1014 DA Amsterdam. U kunt u aanmelden door een mail te sturen naar jacqueline@westergasfabriek.nl


* eerder is een tijdstip van 14u00 genoemd, dat is niet meer geldig. Het juiste tijdstip is 10u30. Om 15u30 is de Kick-off van UPLabs voor medewerkers en partners.

Westergasfabriek & Toerisme

Na de herontwikkeling van Cultuurpark Westergasfabriek, voltooid in 2006, is het park uitgegroeid tot een geliefde ontmoetingsplek voor Amsterdammers en een gewilde locatie voor nationale en internationale evenementen met vele binnen- en buitenlandse bezoekers. Voor alle gebruikers en bezoekers heeft de Westergasfabriek onder de noemer UPLabs spannende digitale projecten in de openbare ruimte ontwikkeld. Het is een voorbeeld van cultureel e-Toerisme: een vorm van toerisme die gebruik maakt van digitale en mobiele technieken en gericht is op het delen van kennis en cultuur.

Over UPLabs

De UPLabs zijn het fundament waarop het park van de 21ste eeuw verder gebouwd gaat worden. Deze eerste vijf projecten zijn het startpunt. Het inzetten van innovatieve crossmediale applicaties en installaties in de publieke en openbare ruimte is volop in ontwikkeling. UPLabs maken van de Westergasfabriek een testbed voor digitale ontwikkelingen op het gebied van evenementen, communicatie, sport en cultuur. Hieraan wordt gewerkt in samenwerking met bedrijven, overheid en culturele en wetenschappelijke instellingen.

Dit project is mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie, het Ministerie van Economische Zaken, Provincie Noord-Holland, de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Westerpark en Westergasfabriek bv.


- einde persbericht -

Over de Westergasfabriek

De Westergasfabriek bv beheert en programmeert met een groot hart voor cultuur en avontuur de industriële monumenten in Cultuurpark Westergasfabriek. Stichting Westergasfabriek ondersteunt de ziel van de Westergasfabriek. Zij initieert en stimuleert culturele en maatschappelijke projecten, waaronder de UPLabs.

De gebouwen van de Westergasfabriek en het omliggende park vormen een multifunctionele ruimte en een modern stadspark van internationale allure. Je vindt er groen, een plek om te werken, ruimte voor grote en kleine evenementen en diverse horeca-, film- theater- en expositiegelegenheden. Cultuurpark Westergasfabriek ligt vlakbij het centrum van Amsterdam en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.



Ingezonden persbericht