Raad van State


woensdag 28 april 2010
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Gouda om maatregelen te treffen tegen distels. Een agrariër had om de maatregelen verzocht, omdat hij overlast heeft van de distels op percelen in de buurt. Deze distels verspreiden zich makkelijk en brengen schade toe aan zijn gewassen, aldus de man. Het gemeentebestuur heeft twee kleine distelhaarden weggehaald die binnen een straal van 50 meter van het perceel van de man lagen. Volgens het gemeentebestuur brengen de distels die verder weg liggen, niet zo veel schade toe dat maatregelen getroffen moesten worden. De man komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag heeft in september 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Naar haar oordeel mocht het gemeentebestuur weigeren maatregelen te treffen op grond van zijn beleid en vanwege de maatregelen die hij al had getroffen. (zaaknummer 200908434/1)

12.30 uur

Zitting over de zogenoemde onttrekkingsvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft verleend aan de bewoners van een pand aan de Herestraat in Groningen. Deze vergunning maakt het mogelijk de woning te veranderen in een aantal woonstudio's die vervolgens aan studenten verhuurd worden. Het makelaarskantoor dat daarnaast is gevestigd, vreest dat de toekomstige bewoners voor overlast zullen zorgen en dat daardoor zijn woon- en leefklimaat wordt aangetast. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Groningen heeft in oktober 2009 een eerder beroep van het kantoor ongegrond verklaard. (zaaknummer 200908820/1)