Eenzame orang-oetan nestelt bij Nestlé-kantoor

28/04/2010 08:00

St. Greenpeace Nederland

Eenzame orang-oetan nestelt bij Nestlé-kantoor

Greenpeace: Voedingsconcern loopt weg voor haar verantwoordelijkheid


28 april 2010 Amsterdam - Er zit een eenzame orang-oetan in een elf meter hoog nest op de stoep van voedingsconcern Nestlé, bekend van de KitKat. Aan de gevel van het kantoor in Amsterdam hangt een enorm protestspandoek. Greenpeace vraagt Nestlé al jaren om in hun producten geen palmolie te gebruiken waarvoor oerbos wordt vernietigd. Nestlé heeft onlangs beloofd dat ze 'foute' palmolie van producent Sinar Mas uit haar producten zal weren, tenzij het palmoliebedrijf voor eind april belooft haar aanpak te verbeteren. Maar Greenpeace heeft Sinar Mas afgelopen weekend nog betrapt op het vernietigen van oerbos. De orang-oetan - een verklede actievoerder - blijft daarom in haar nest zitten om te kijken of Nestlé haar belofte waarmaakt.

Nestlé probeert haar maatschappelijke verantwoording af te schuiven op de tussenhandel en leveranciers. Eind april zou Sinar Mas, de grootste palmolieproducent en ontbosser van Indonesië, met een passende reactie komen op 'de beschuldigingen' van Greenpeace. Maar inmiddels is die reactie duidelijk: Sinar Mas schuift het onderwerp weer op de lange baan door een 'onafhankelijk onderzoek' in te stellen naar de beschuldigingen van Greenpeace. "Voor de orang-oetan is de tijd bijna op," zegt Greenpeace woordvoerder Michiel van Geelen, "Nestlé moet nu echt actie ondernemen en niet eindeloos beslissingen uitstellen. Je wilt als consument toch de zekerheid hebben dat er geen regenwoud gekapt wordt voor je KitKat-reep."

Al sinds 2007 probeert Greenpeace het grootste voedingsconcern ter wereld, Nestlé, ervan te overtuigen geen palmolie meer te kopen waarvoor oerbos wordt gekapt. Half maart gaf Nestlé aan dat ze de directe contracten met Sinar Mas beëindigd heeft, maar dat was helaas slechts een symbolische stap: Veruit de meeste palmolie van Sinar Mas krijgt Nestlé via de tussenhandel binnen.

Greenpeace is niet tegen het gebruik van palmolie, het is een goed product. Sinar Mas kan ook palmolieplantage aanleggen op de beschikbare landbouwgronden, maar het bedrijf kapt liever oerbos om, dan kan er ook nog verdiend worden aan het gekapte hout. Het is dus onnodig! Nu kunnen we de orang-oetan nog redden. Straks is te laat: in Indonesië verdwijnt ieder uur een lap bos zo groot als 300 voetbalvelden.