Projectorganisatie Maasvlakte 2


Slufterstrand Maasvlakte afgesloten


27-04-2010

Het Slufterstrand bij de huidige Maasvlakte is sinds afgelopen week niet meer toegankelijk voor publiek. Vanaf de start van de aanleg van Maasvlakte 2 is zo lang mogelijk een deel van het strand open gehouden, maar het strand is inmiddels werkterrein geworden.

Sinds vorige week is de Noordzeeboulevard (de weg rond de Slufter) daarom afgesloten voor alle verkeer. Het vogeluitkijkpunt 'Lloyd' is hierdoor ook niet meer bereikbaar. De 'Bonte Piet' aan het einde van de Scholeksterroute blijft wel gewoon in gebruik.

Maasvlakte 2 sluit direct aan op de bestaande Maasvlakte. Daardoor verdwijnt het Slufterstrand grotendeels. "Hoewel nooit officieel bestemd voor recreatie, is deze locatie in de loop van de tijd erg populair geworden. Reden genoeg om bij de aanleg van Maasvlakte 2 het verdwijnende strand terug te brengen," aldus Ronald Paul van het Havenbedrijf Rotterdam. Maasvlakte 2 krijgt in het zuidwesten een zachte zeewering met een nieuw strand. Dit is ongeveer twee keer zo lang als dat van de huidige Maasvlakte. Een verharde weg en circa 1.000 parkeerplaatsen zorgen straks voor een goede bereikbaarheid met auto en fiets.

De kuststrook langs Maasvlakte 2 wordt geen strand met boulevard, horeca en dergelijke. Intensieve recreatie past niet goed in het haven- en industriegebied. Wel wordt het nieuwe strand een plek waar mensen straks kunnen genieten van zon, zee, wind en rust. In 2012 gaat het eerste deel van het nieuwe strand van Maasvlakte 2 open. Naarmate de aanleg vordert nemen de mogelijkheden voor recreatie toe. Over een paar jaar hebben verschillende vormen van recreatie hun eigen plek: vogels kijken aan de kant van de Slikken van Voorne, een familiestrand ter hoogte van de Slufter, ruimte voor nudisten en nog meer naar het noorden een strand voor (kite-)surfen en andere sportieve activiteiten. Bij de Maasmond komt een plek voor scheepspotters.