Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Definitieve programma 'Theater Na de Dam' bekend

Amsterdam, 27 april 2010 - Direct na de Dodenherdenking op de Dam vinden vlak daarbij tegelijkertijd acht unieke theatervoorstellingen plaats, die alle refereren aan de Tweede Wereldoorlog - uniek omdat iedere voorstelling een ander aspect van dat verleden aan de orde stelt, en omdat de beste theatermakers daarbij betrokken zijn. Dit alles om de beleving van het herdenken ingrijpend te verdiepen.

Jan Jaap van der Wal, Job Cohen en Judith Herzberg Het definitieve programma van Theater Na de Dam is inmiddels bekend. In theater De Brakke Grond is 'Hannah & Martin' van mugmetdegoudentand te zien, over de geheime liefdesrelatie tussen de joodse filosofe Hannah Arendt en de nationaal-socialist en filosoof Martin Heidegger. Even verderop speelt Valentijn Dhaenens in het Bethaniënklooster zijn voorstelling 'DegrotemonD' waarin hij een ode brengt aan 2500 jaar redevoeren. In het Comedytheater brengen 'Johnny & Jones' de liedjes ten gehore waarmee ze vlak voor de Tweede Wereldoorlog bekendheid verwierven in heel Nederland. Helmert Woudenberg laat een nieuwe productie zien over de verzetsheldin Hannie Schaft in de Engelenbak. In theater Frascati zijn twee voorstellingen in het kader van Theater Na de Dam geprogrammeerd: het veelbesproken 'Bezonken rood' naar het boek van Jeroen Brouwers en gespeeld door Dirk Roofthooft en 'Lieg ik soms?' van de jonge theatermaker Laura van Dolron. Zoals elk jaar worden in Perdu aan de Kloveniersburgwal theaterteksten voorgedragen door Barbaren & Co. Dit jaar lezen ze o.a. Jubileum van de Hongaarse jood Tábori en korte scènes van Brecht. In het intieme Parooltheater is de voorstelling 'Huilen Zonder Geluid' van Vivien Broekman te zien.

Om 23.00 uur start in de Expozaal van de Brakke Gond het 'late night' programma. Dichteres en schrijfster Judith Herzberg heeft speciaal voor de gelegenheid een gedicht geschreven dat op muziek is gezet en wordt gezongen door Edith Leerkes. Stand up comedian Jan Jaap van der Wal vertelt op zijn eigen wijze wat herdenken voor hem betekent en oud-burgemeester Job Cohen draagt een toepasselijk gedicht voor. Daarna wordt met deze gasten het gesprek geopend onder leiding van Chris Keulemans over de betekenis, het belang en de toekomst van herdenken. Het slot van het 'late night' programma markeert de overgang naar nationale Bevrijdingsdag op 5 mei.

Herdenken en theater
De Dodenherdenking is de laatste jaren dermate geactualiseerd en politiek ingezet, dat het zijn historische betekenis en zeggingskracht dreigt te verliezen. Voor jongere generaties is de achtergrond, de werking en het nut van de Herdenking onduidelijk geworden; niet alleen staat de Tweede Wereldoorlog verder van hun af dan de oudere generatie, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen geworden dat het stilstaan bij de slachtoffers van toen en de daarmee verbonden reflectie op de eigen tijd afwezig dreigen te raken. Theater is de plek bij uitstek voor verschillende verhalen en perspectieven, voor verbeelding en empathie, de plek waar geschiedenis concreet en levend gemaakt wordt; het is vanuit dit besef dat Theater Na de Dam wordt opgezet. Het 'late night' programma na de voorstellingen biedt het publiek de gelegenheid om te reflecteren op de avond en op het belang van herdenken voor het heden en de toekomst.

Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders (1978) en Bo Tarenskeen (1981). Sinds 2002 lezen zij onder de noemer Barbaren & Co op 4 mei samen met andere theatermakers toneelteksten voor publiek.

Het is de bedoeling dat Theater Na de Dam jaarlijks terugkeert, zo mogelijk ook op andere plaatsen, zodat de betekenis, werking en diepte van herdenken een relevante voortzetting krijgt die, zonder aan kracht in te boeten, iedereen zal blijven aanspreken.

Definitieve programma Theater Na de Dam

21.00 uur Frascati 1 Bezonken Rood Regie Guy Cassiers, Toneelhuis

21.00 uur Frascati 2 Lieg ik soms? Regie Laura van Dolron

21.00 uur Engelenbak Hannie Schaft Regie Helmert Woudenberg

21.00 uur Comedytheater Meneer Dinges over Johnny & Jones

21.00 uur Brakke Grond Hannah & Martin Mugmetdegoudentand

21.00 uur Perdu Jubileum van Tábori Barbaren & Co i.s.m. JongRAST 21.00 uur Parooltheater Huilen Zonder Geluid Vivien Broekman

21.00 uur Bethaniënklooster DegrotemonD SKaGeN

(DegrotemonD is ook te zien op 5 mei om 17.00 uur)

23.00 uur 'late night' programma in de Expozaal van De Brakke Grond met gespek onder leiding van Chris Keulemans en bijdragen van Jan Jaap van der Wal, Job Cohen en Judith Herzberg.

Prijzen
Voorstellingen: E 10,- (E 5,- voor studenten, CJP en
'late night' programma: E 5,- (E 2,50 voor studenten, CJP en
Kaarten zijn te koop bij de betreffende theaters of via www.theaternadedam.nl

Kijk voor meer informatie op www.theaternadedam.nl

Het Amsterdams 4&5 mei Comité is partner van het initiatief en zal de komende jaren andere podia en cultuurmakers stimuleren om op 4 mei een avondprogramma te organiseren. Op www.4en5meiamsterdam.nl vindt u meer informatie.

Noot voor de redactie,