Gemeente Leeuwarden

Persbericht:

Discussieavond Jeugd en Alcohol: Geen betutteling maar eigen verantwoordelijkheid

De jeugd van Friesland werd dinsdagavond 27 april uitgedaagd tot een discussie door de Koninklijke Horeca Nederland. De onderwerpen; 'vroeger opstap?' en 'de alcoholgerechtigde leeftijd naar 18 jaar' zorgden voor een levendig debat. De opkomst was aanzienlijk hoewel de avond niet enkel werd bezocht door de doelgroep van 16-24 jaar.

Een sprekende uitkomst van het debat was dat de jeugd niet gereguleerd wil worden door sluitingstijden of de verhoging van de alcoholgerechtigde leeftijd. De huidige situatie wordt erg gewaardeerd en zij vinden dat ze zelf wel uitmaken wanneer en hoe laat ze op stap gaan.

De jeugd stelde zelf voor om de leeftijdsgrens voor supermarkten en slijterijen te verhogen naar 18 jaar en de leeftijdsgrens bij de horeca op 16 jaar te laten. Deze interessante stelling werd met applaus ontvangen. TV-kok en 'happy drinks' barman Pierre Wind liet tijdens een levendige demonstratie zien dat een drankje met een kick echt geen alcohol hoeft te bevatten.

Een gezonde jeugd heeft de toekomst en daar werkt de horeca graag aan mee", zei regiovoorzitter Baukje de Vries na afloop van de discussieavond. Koninklijke Horeca Nederland wil werken aan een situatie waarbij de horeca in onze samenleving voor het nuttigen van alcohol een veilige ontmoetingsplek is.

De discussieavond werd georganiseerd door Koninklijke Horeca Nederland - regio Friesland - in samenwerking met O3, gemeente Leeuwarden, Nuchtere Fries.nl en Jonge Helden.
---



Gemeente Leeuwarden