Ingezonden persbericht


Amsterdam, 28 april 2010

Vijf nieuwkomers aan de Oranjeroute

De Oranjeroute is uitgebreid met vijf stadjes van koninklijke allure. Nieuwkomers zijn de Zeeuwse plaatsen Middelburg, Veere, Vlissingen, Tholen en het Duitse Kleve. De toeristische route is al twaalf jaar een groot succes en laat zien dat de geschiedenis van de Oranjes blijft begeistern.

De Oranjeroute verbindt 34 plaatsen in Nederland en Duitsland die historische banden hebben met het Huis van Oranje-Nassau. Het grootste deel van de route bevindt zich in Duitsland, waar de wortels liggen van de Oranjes.

Tot de bekendste plaatsen behoren Dillenburg, waar de wieg van Willem van Oranje stond, en Bad Arolsen, het geboortestadje van prinses Emma. In 1879 trouwde ze met Willem III, later schonk ze het leven aan Wilhelmina. Op het pas aan de Oranjeroute toegevoegde Kleve hebben de Oranjes eveneens hun stempel gedrukt. De 17e-eeuwse Schwanenburg en de barokke parken stammen uit de tijd waarin de Hollandse stadhouders het hier voor het zeggen hadden.

Maar ook als koningin Beatrix op 30 april koninginnedag in Middelburg viert, keert ze in zekere zin terug naar haar roots. De Oranjeroutestad is de geboorteplaats van Elisabeth van Oranje (1577-1642), gravin van Nassau en dochter van Willem van Oranje.

Dat de geschiedenis van de Oranjes een populair thema is, blijkt wel uit het succes van tv-series als 'Bernard - schavuit van Oranje' en 'De Troon'. De 2600 km lange Oranjeroute, in 1998 in het leven geroepen, maakt het mogelijk de sporen van diverse generaties van de spraakmakende Oranjefamilie te volgen.

Actief op de Oranjeroute
De meeste Oranjeroutesteden liggen in een prachtige omgeving die vraagt om actieve bezigheden. Wie Kleve bezoekt kan bijvoorbeeld een tochtje met een draisine maken naar het Nederlandse Groesbeek. De rit over het 14 km lange spoorlijntje door het grenslandschap gebeurt op speciale fietsen die plaats bieden aan 2 tot 14 personen.

Nederlanders staan bekend als fietsvolkje en ook daarvoor heeft de Oranjeroute genoeg te bieden. Behalve de fietsreisgids 'Van Nassau naar Bad Arolsen' (uitg. Esterbauer) geeft de Oranjeroutewebsite nu ook informatie over hoe men via langeafstandsroutes verder kan fietsen van Bad Arolsen tot aan Hitzacker, de charmante geboortestad van prins Claus.

Oranjeminnende wandelaars komen op de Lahnhöhen-Wanderweg (300 km lang) aan hun trekken, die van de bron van de Lahn bij Wetzlar tot aan de monding in de Rijn bij Lahnstein verloopt. Een deel van deze route krijgt dit voorjaar de kwalificatie 'Premiumwanderweg' en voldoet daarmee aan strenge kwaliteitseisen. Ook wie na een actieve dag wil overnachten, kan prima terecht in de Oranjeroutesteden.

Fotowedstrijd
Op 30 april is het Duits Verkeersbureau in Middelburg aanwezig met een Oranjeroutestand. Bezoekers kunnen hier een ansichtkaart krijgen waarmee ze een weekendje Bad Arolsen kunnen winnen. Daarnaast organiseert de Oranjeroute een fotowedstrijd. Het mooiste kiekje komt in aanmerking voor een korte vakantie naar Dillenburg en Hilchenbach. Meedoen kan tot 1 september via www.oranjeroute.nl.