Witteveen en Bos

RiNK: Risicoinventarisatie Natte Kunstwerken

(28-04-2010)

Rijkswaterstaat heeft een groot aantal kunstwerken in beheer. Een deel daarvan is al vele tientallen jaren in gebruik. Daardoor is er mogelijk sprake van gewijzigde omstandigheden of gewijzigd gebruik. Witteveen+Bos heeft de opdracht voor RiNK 2010 verworven. RiNK staat voor risicoinventarisatie natte kunstwerken en wordt in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd. Het project omvat een integrale RAMS-analyse van zestien objecten, zoals stuwen, sluizen en bruggen, en wordt mogelijk uitgebreid met nog zeven kunstwerken.

Proefprojecten

Het doel is inzicht te krijgen in de betrouwbaarheid en de beschikbaarheid van de kunstwerken. De eerste stap is een grondige inspectie van alle relevante onderdelen van de objecten. Vervolgens wordt de betrouwbaarheid bepaald aan de hand van disciplineanalyses en berekeningen. Indien de prestaties niet op het gewenste niveau liggen, geeft de analyse aan hoe met een efficiënte inzet van middelen het beoogde prestatieniveau behaald wordt. Omdat er nog geen richtlijn beschikbaar is voor de beoordeling van natte kunstwerken, is de werkwijze met proefprojecten opgezet. In 2010 wordt de aanpak verder ontwikkeld en uitgebreid met RAMS-gestuurde instandhoudingsplannen.

Gezien de aard van de constructies hebben de werkzaamheden een multidisciplinair karakter. Diverse vakdisciplines binnen Witteveen+Bos leveren een bijdrage aan dit project, dat in samenwerking met Iv-Infra en Nebest wordt uitgevoerd en een doorlooptijd heeft van circa tien maanden.