Hollands symbool - de tulp - afgestoft door beauty junkies

28/04/2010 10:00

Ronald van der Hilst

De Antwerpse designer - landschapsarchitect Ronald van der Hilst en de Nederlandse meesterflorist en interieurontwerper Menno Kroon hebben een totaal nieuwe visie gegeven op het oeroude en beetje versleten Nederlandse symbool: 'De Tulp'.

Vorig weekend werd het new-style country house van Menno Kroon officieel geopend in het landelijke Cothen (bij Utrecht). Voor deze gelegenheid heeft hij samen met designer en landschapsarchitect Ronald van der Hilst uit Antwerpen het domein omgetoverd tot een tulpenparadijs. Van der Hilst heeft in de Scheldestad bekendheid gekregen als initiatiefnemer van 'De Tulp in Antwerpen', het museum- en Vitrine project dat in 2006 heeft plaatsgevonden. Twee hedendaagse tulpentuinen werden door hem ontworpen: 80.000 witte tulpen in verschillende variëteiten voor de tulpentuin 'Falling Drop' en 60.000 voor de tuin 'Tulpen Rivieren'. Het thema van deze twee tuinen verwijst naar het oude rivierenlandschap van de locatie. Meer dan 600 genodigden en de internationale pers waaronder fashion icon Diane Pernet uit Parijs, hebben inmiddels genoten van deze nieuw vormgegeven tuinen en de excellente interieurconcepten. Diane Pernet omschrijft het team van Menno Kroon en Ronald van der Hilst als: 'beauty junkies'.

Menno Kroon en Ronald van der Hilst laten zien dat hun beider werk zich naadloos op elkaar aansluit en dat 1 plus 1 in dit geval 3 is.

In het tot de verbeelding sprekende country house, gelegen tussen uitgestrekte boomgaarden in volle bloesem en weilanden met grazende koeien, zijn designs van Van der Hilst een vanzelfsprekendheid in de uitzonderlijke interieurs van Menno Kroon. Er was veel aandacht voor Van der Hilst's eerste designstuk dat precies 5 jaar geleden gepresenteerd werd in de botanische tuin van Antwerpen: de kristallen tulpenvaas 'Bulbe', geproduceerd door Val Saint Lambert (Luik), die intussen opgenomen is in de tulpenvazen collectie van koningin Beatrix. Van Ceramica Bardelli (Milaan) werd zijn eerste collectie tegels 'Tulipani' onder de vorm van een tien meter lange loungebar voorgesteld. En in de twintig meter lange gang van het country house werd 1 van zijn 6 nieuwe collecties tegels gepresenteerd. Deze gang vormde het natuurlijke decor voor oude bloeiende fruitbomen die geplaatst werden in zijn allernieuwste creatie: zijn grote, organisch vormgegeven plantenhouders Rhizome No.1&2, uitgevoerd door het bekende familiebedrijf Mobach Keramiek uit Utrecht. Voor hen ontwierp Ronald van der Hilst eveneens de 95 centimeter hoge tulpenvaas 'Isphahan'. Deze samenwerking is voor de familie Mobach een echte primeur want nooit eerder in hun meer dan 100-jarige geschiedenis hebben zij op zo'n uitgesproken manier met een externe ontwerper gewerkt. In samenwerking met juwelenontwerpster Anne Zellien uit Antwerpen werd aan het publiek voor de eerste maal de collectie Tulip Jewellery in zilver en email voor mannen en vrouwen voorgesteld. Menno Kroon zorgde voor spektakel met honderden 'zwevende' tulpen in de wintertuin en Ronald van der Hilst pakte er verder uit met meterhoge muurschilderingen en reliëfs. Door het samenbrengen van deze verschillende tulpendesigns kreeg de tulp vorige week in Cothen een nieuwe betekenis: The Tulip, Joy of Beauty!

Meester florist Menno Kroon was bijzonder opgetogen tijdens de opening en sloot zich volledig aan bij de uitspraak van Ronald van der Hilst: 'Ik ben zeker dat door deze presentatie, het stof afgeblazen zal worden van dit Hollandse symbool en dat het de intrigerende en delicate schoonheid en het mysterieuze karakter van deze nederige bloem opnieuw zal ontsluieren, zoals het dat voor mij al meer dan 10 jaar doet.'

Samen kijken zij uit naar het vervolg van deze installatie die zeer waarschijnlijk buiten de Nederlandse grenzen zal worden ingericht.

De openingstentoonstelling kan nog één weekend in Cothen bij Utrecht bezocht worden. Zaterdag en zondag 1 en 2 mei, telkens van 10 to 19 uur.

Informatie: pr@ronaldvanderhilst.com

www.ronaldvanderhilst.com and www.mennokroon.com

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel