Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 28 april 2010

Nieuwe straat Loonwerkerhof op terrein Zevenhuizerstraat 40A

Op het terrein van de Zevenhuizerstraat 40A, waar voorheen Loon- en grondverzetbedrijf Van Dijk Hoogland BV zat, wordt binnenkort begonnen met woningbouw. De woningen komen aan een nieuw aan te leggen straatje. De naam van het straatje wordt Loonwerkerhof.

Begin 2006 sloot de gemeente Amersfoort een overeenkomst met het Loon- en grondverzetbedrijf Van Dijk Hoogland BV. Hierin werd de afspraak gemaakt om dit bedrijf te verplaatsen van de Zevenhuizerstraat naar de Bunschoterstraat, waar al een deel van het bedrijf was gevestigd.

Inmiddels is de bedrijfsverplaatsing afgerond en zijn de gebouwen bij de Zevenhuizerstraat gesloopt. Op het braakliggende terrein worden woningen gebouwd. De bouwvergunning voor de bouw van 11 woningen is intussen ingediend. Negen van deze woningen komen aan het nieuw aan te leggen straatje.

Het straatje krijgt een eigen straatnaam. De woningen hadden ook een adres kunnen krijgen aan de Zevenhuizerstraat, maar dit zou een onduidelijke adressering opleveren. Er zijn namelijk geen huisnummers meer beschikbaar en daardoor zou gebruik gemaakt moeten worden van huislettertoevoegingen.

In de omgeving van de Zevenhuizerstraat 40A zijn veel straten naar (oude) ambachten en beroepen vernoemd. In het voortraject heeft de commissie Naamgeving contact opgenomen met de Historische Kring van Hoogland om te komen tot een advies voor een passende straatnaam. Net als de commissie is de Historisch Kring van mening, dat de voormalige bedrijvigheid op het terrein terug zou moeten komen in de naam. Daarom krijgt het straatje de naam: Loonwerkerhof.

Burgemeester en wethouders van Amersfoort hebben dinsdag 27 april 2010 met het voorstel van de commissie ingestemd.

Noot voor de redactie,