Brabantse Ontwikkelings Maatschappij


PERSBERICHT

Tilburg, 28 april 2010

BOM participeert in Sagittarius Holding B.V.

Investering in duurzame kunststofrecycling

De N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft een belang van 30% verworven in Sagittarius Holding B.V. in Veghel. Sagittarius verwerkt PVC afval tot PVC grondstof. Daarbij richt het bedrijf zich in het bijzonder op de ontwikkeling van duurzame recyclingprocessen, waarbij de hoogwaardige kwaliteit van PVC behouden blijft.

PVC is een kunststof die zich uitstekend leent voor recycling, omdat gedurende het smelt- en stollingsproces de specifieke eigenschappen van PVC behouden blijven. Toch wordt PVC nog nauwelijks gerecycled. 80% van al het kunststof afval verdwijnt in de verbrandingsoven omdat hergebruik van kunststof complex is en de markt gefragmenteerd. PVC-afval is vaak sterk verontreinigd met andere kunststoffen en er bestaan veel verschillende soorten PVC. Wanneer deze gemengd gerecycled en verwerkt worden leiden ze tot een lagere kwaliteit PVC, die niet voor alle toepassingen kan worden gebruikt. Sagittarius ontwikkelt technieken om de recycling van PVC verder te verfijnen.

Om nader invulling te geven aan haar doelstellingen heeft Sagittarius onlangs het PVC2PVC project opgestart, waarbij 20 belanghebbende partijen in de keten van PVC recycling vertegenwoordigd zijn zoals afvalverzamelaars, recyclers, afnemers en overheid (Agentschap NL). Het doel van dit project is om PVC recycling te stimuleren en verder te ontwikkelen in een ketenaanpak en als gesprekspartner te dienen voor diverse partijen omtrent PVC recycling.

Kees Cuperus, directeur Sagittarius: "de investering van de BOM geeft ons de mogelijkheid om nader invulling te geven aan onze ambitie om binnen enkele jaren een vooraanstaande specialist te zijn in recycling van PVC, waarbij duurzaamheid en integratie in het cradle-to-cradle concept belangrijke uitgangspunten zijn".

Kunststof Recycling Roadmap
De duurzame en innovatieve ambitie die Sagittarius heeft past uitstekend binnen de uitdagingen die gedefinieerd zijn in de Kunststof Recycling Roadmap. Deze in september 2009 (mede door de BOM) gepresenteerde Roadmap brengt oorzaken, kansen en bedreigingen in beeld. De combinatie van een gefragmenteerde industrie met hoge kosten, weinig synergie en een technologie die grotendeels in handen is van derden, maakt dat met het recyclen van kunststoffen te weinig toegevoegde waarde wordt gegenereerd. Kansen zijn er voor bedrijven die effectief kunnen samenwerken of anderszins de keten van restkunststof tot product integreren. Deze bedrijven kunnen de kosten reduceren. Door te investeren in eigen innovatie en technologie waarmee met goedkope reststromen (als grondstoffen) kwalitatief goed recyclaat kan worden verkregen, kan de marge worden vergroot. Sagittarius is het 1e bedrijf dat hier nu op inspringt in Zuid-Nederland. De Roadmap is ontwikkeld in het kader van Innovatie Zuid en bedoeld om toekomstgerichte innovatieprojecten van het MKB aan te jagen en te begeleiden om kunststofrecycling in Zuid-Nederland een impuls te geven.

Participaties BOM
De BOM richt zich met haar participaties vooral op starters en (middel)grote Brabantse ondernemingen met een onderscheidend en innovatief karakter. Veelal zijn dit ondernemingen die door snelle groei of verzelfstandiging een stevige financieringsstructuur nodig hebben, maar die door hun beperkte schaalgrootte moeilijker risicodragend kapitaal kunnen aantrekken. Deze participatie is mede mogelijk dankzij de 10 miljoen euro aan extra middelen die de Provincie Noord-Brabant heeft verstrekt aan de BOM in het kader van de crisismaatregelen, om snelgroeiende bedrijven ook in deze tijden zich verder te laten ontwikkelen.