International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 28 april 2010

Negen Hubert Bals Fonds- en CineMart-films in Cannes 2010

Het International Film Festival Rotterdam is opnieuw sterk vertegenwoordigd in Cannes. Het IFFR heeft via het Hubert Bals Fonds en de CineMart bijgedragen aan negen films die op het prestigieuze filmfestival worden vertoond: vijf zijn geselecteerd in de Competitie, twee in Un Certain Regard en twee in de Quinzaine des Réalisateurs (zie complete lijst hieronder).

Gouden Palm-kandidaten Uncle Boonmee van Apichatpong Weerasethakul en My Joy van Sergei Loznitsa kregen in scriptfase steun van het Hubert Bals Fonds; Loznitsa presenteerde zijn film My Joy in 2007 op de CineMart, de coproductiemarkt van het filmfestival Rotterdam.

De eveneens voor de Competitie geselecteerde films Certified Copy van Abbas Kiarostami, The Housemaid van Im Sang-Soo en A Screaming Man van Mahamat Saleh Haroun werden alle als project gelanceerd tijdens CineMart. Mahamat Saleh Haroun maakte in 2001 in opdracht van het IFFR een van de 'On the Waterfront'-videodagboeken. Zijn succesvolle films Abouna en Dry Season waren ook CineMart-projecten. Haroun was een van de Tiger Award Juryleden in 2003.

De twee Roemeense films in het Un Certain Regard-programma werden beide 'geboren' tijdens de CineMart. Cristi Puiu, die met zijn The Death of Mr. Lazarescu in 2005 een nieuwe generatie Roemeense filmmakers internationaal op de kaart zette, kwam in 2008 naar Rotterdam om zijn filmproject Aurora te presenteren op de CineMart. Zijn landgenoot Radu Muntean bezocht het IFFR in 2009 voor de presentatie tijdens CineMart van zijn Tuesday, After Christmas.

Uit het programma Quinzaine des Réalisateurs zijn de Kirgizische film The Light Thief van Aktan Arym Kubat en de Franse film Pieds nus sur les limaces van Fabienne Berthaud beide gestart als CineMart-projecten. Kubat ontving in 2005 een bijdrage van het Hubert Bals Fonds om zijn scenario te ontwikkelen. In 2008 verbindt Volya Films uit Rotterdam zich als coproducent aan het project dankzij de selectie van The Light Thief in het Hubert Bals Fonds Plus-programma. De Franse filmmaakster Fabienne Berthaud was tweemaal gast van het IFFR: in 2006 introduceerde ze haar speelfilmdebuut Frankie aan het festivalpubliek. In 2007 was ze opnieuw gast van het festival om haar Pieds nus sur les limaces te presenteren op de CineMart.

Het 40e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 26 januari tot en met februari 2011. De 28e CineMart heeft, tijdens het festival, plaats van 30 januari tot en met 2 februari 2011. Het Hubert Bals Fonds ondersteunt filmmakers uit ontwikkelingslanden met bijdragen voor scriptontwikkeling, digitale filmproductie, postproductie of distributie in eigen land. CineMart is de oudste en grootste coproductiemarkt voor filmprojecten met een klein tot middelgroot budget. Meer informatie is te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Cannes Competitie 2010 omvat o.a.

Un homme qui crie (A Screaming Man) van Mahamat Saleh Haroun (Frankrijk/Tsjaad) Geselecteerd voor CineMart 2007

The Housemaid van Im Sang-Soo (Zuid-Korea)
Geselecteerd voor CineMart 2009

Copie conforme (Certified Copy) van Abbas Kiarostami (Frankrijk) Geselecteerd voor CineMart 2008

Schastye moe (My Joy) van Sergei Loznitsa (Duitsland/Oekraïne) Hubert Bals Fonds-bijdrage voor scenario-ontwikkeling 2006 Geselecteerd voor CineMart 2007

Long Boonmee raleuk chat (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives) van Apichatpong Weerasethakul (Thailand) Hubert Bals Fonds-bijdrage voor scenario-ontwikkeling 2008

Un Certain Regard omvat o.a.

Marti, Dupa Craciun (Tuesday, After Christmas) van Radu Muntean (Roemenië) Geselecteerd voor CineMart 2009

Aurora van Cristi Puiu (Roemenië)
Geselecteerd voor CineMart 2008

Quinzaine des Réalisateurs omvat o.a.

The Light Thief van Aktan Arym Kubat (Kirgizië)
Hubert Bals Fonds-bijdrage voor scenario-ontwikkeling 2005 Geselecteerd voor CineMart 2007
Hubert Bals Fonds Plus selectie 2008, co-producent Volya Films

Pieds nus sur les limaces (Lily Sometimes) van Fabienne Berthaud (Frankrijk) Geselecteerd voor CineMart 2007

ACID programme omvat o.a.
Fleurs du Mal (Flowers of Evil) van David Dusa (Frankrijk) Geselecteerd voor CineMart 2010

(Einde persbericht)

Noot aan de redactie,

International Film Festival Rotterdam