Ingezonden persbericht


Nederlands bedrijfsleven ziet groei omzet vertragen Groei zet door, maar economisch herstel later verwacht

Wereldwijd groeit de economie gestaag, maar het begin van een volledig herstel wordt niet eerder verwacht dan december 2010. Dat is de conclusie van het meest recente Regus BusinessTracker onderzoek - uitgevoerd onder 15.000 internationale respondenten - dat iedere twee jaar verschijnt. Nederlandse bedrijven laten een groei zien van 3%, maar toch zijn de verwachtingen met betrekking tot economisch herstel verschoven van augustus naar december 2010.

12% ondernemingen hogere omzet
Het wereldwijde onderzoek benadrukt dat het bedrijfsleven er verstandig aan doet voorzichtig optimistisch te zijn. Het laat weliswaar een netto groei zien - 12 % van de ondernemingen heeft een hogere omzet, 8% een hogere winst - maar toch moeten bedrijven zich wereldwijd concentreren op kostenbesparingen en een grotere operationele flexibiliteit. Volgens het onderzoek is het percentage ondernemingen dat omzet en winst ziet stijgen groter dan het percentage ondernemingen waarbij deze afnemen. Toch verwachten de respondenten dat het begin van sterke en stabiele economische groei en economisch herstel in hun land pas in december zal plaatsvinden, vijf maanden later dan eerder werd verwacht.

Nederlandse bedrijven meer voor grotere kredietverschaffing Het onderzoek analyseert ook de invloed van de omvang van ondernemingen op economische verwachtingen en stimuli. Van de grote Nederlandse ondernemingen laat 24% meer dan het wereldwijde gemiddelde (30%) een daling van de omzet zien en 16% een meer dan gemiddelde daling van de winst. Nederlandse bedrijven - in tegenstelling tot vergelijkbare partijen wereldwijd - zijn sterk voorstander van een grotere kredietverschaffing om tot economisch herstel te komen. Van de kleine ondernemingen is maar liefst 63% daar een voorstander van; wereldwijd is dat 16%.

Afname werkgelegenheid in consultancy sector
Het onderzoek analyseerde ook verschillen per sector, waaruit bleek dat extra kredietverschaffing door 59% van de consultancy firma's wordt gezien als de belangrijkste maatregel om economische omstandigheden te verbeteren. Hoewel consultancy firma's 10% hoger scoorden dan het wereldwijde gemiddelde (38%) op het gebied van winstgroei, verwachtte 4% minder dan het gemiddelde een stijging van de omzet in het komende jaar. Door de overheid gesubsidieerde regelingen voor een tijdelijke vermindering van het aantal arbeidsuren hebben de werkloosheid weliswaar weten te beperken, maar toch duidt de verwachte omzetdaling op een mogelijke afname van de werkgelegenheid in de consultancy sector.

Lessen uit de recessie
Eduard Schaepman, CEO van Regus Benelux, wereldmarktleider op het gebied van flexibele kantoorruimte: "Ondanks de discrepantie tussen verwachtingen en de realiteit van de gerealiseerde groei in het bedrijfsleven, zoals weergegeven in dit recente onderzoek, is het van belang te bedenken dat er wereldwijd nog steeds sprake is van groei, met uitzondering van Spanje, waar de omzet per saldo terug loopt. Toch is de verwachting over de omzetgroei in Nederland een zorgelijke indicator voor de verwachting met betrekking tot de werkgelegenheid en infrastructuur in dat land, met name in de consultancy sector."

"Er is een aantal belangrijke lessen dat bedrijven wereldwijd horen te trekken uit deze recessie. Zo moet het herstructureren van het personeelsbestand en de inrichting van werkplekken een voortdurend proces worden. Flexibel werken heeft zowel werkgevers als werknemers een aantal voordelen opgeleverd en hen geholpen de gevolgen van de recessie het hoofd te bieden. Wij hebben als Regus wereldwijd kunnen zien dat er sprake is van een verschuiving van traditionele kantoorhuur naar meer flexibele vormen van werkplekoplossingen, wat waarschijnlijk een belangrijke rol gaat spelen in het verwachte economische herstel", aldus Schaepman.

Over Regus Business Tracker
De tweede editie van het Regus BusinessTracker onderzoek, waarvan de uitkomsten dienen als economische indicator, werd uitgevoerd in meer dan 75 landen onder 15.000 respondenten. Het richt zich op de financiële prestatie van hun ondernemingen en hun verwachtingen met betrekking tot groei.

Over Regus
Regus is wereldmarktleider op het gebied van flexibele werkplekoplossingen. Regus beschikt over producten en diensten die uiteenlopen van volledig ingerichte kantoorruimtes, tot professionele vergaderruimten, business lounges en het grootste netwerk van studio's voor videoconferentie. Regus biedt een nieuwe manier aan van werken, of dit nu van thuis uit, onderweg of vanuit een kantoor is. Naast klanten als Google, GlaxoSmithKline en Nokia bedient Regus duizend groeiende kleine en middelgrote ondernemingen, die hun kantoor- en werkplekbehoeften uitbesteden aan Regus. Daardoor kunnen zij zich focussen op hun core business. Meer dan 500.000 klanten profiteren elke dag van de faciliteiten die Regus aanbiedt op 1.000 locaties, in 450 steden in 80 landen. Het stelt individuen en ondernemingen in staat om te werken waar, hoe en wanneer zij dat willen. www.regus.nl / www.regus.presscentre.com


Noot voor redacties

--------------


Ingezonden persbericht