Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 28 april 2010

Extra inzet voor Marokkaans-Nederlandse risicojongeren

Amersfoort neemt maatregelen om de problemen van een kleine groep Marokkaans-Nederlandse jongeren aan te pakken. Op het gebied van schoolverlaten, werkloosheid, overlast en criminaliteit zijn de jongeren oververtegenwoordigd.

Doel is om het aantal jeugdige verdachten met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond in de leeftijd van 12 tot 24 jaar jaarlijks met 5 procent terug te dringen. Sinds oktober 2009 neemt Amersfoort deel aan een samenwerkingsverband van diverse ministeries en 22 gemeenten om landelijk een trendbreuk te realiseren in de oververtegenwoordiging bij overlast, criminaliteit, werkloosheid en schooluitval onder Marokkaans-Nederlandse jongeren. In het kader van dat project hebben burgemeester en wethouders van Amersfoort een plan van aanpak vastgesteld, waarover de gemeenteraad wordt geïnformeerd.

Met de meeste Marokkaanse jongeren in Amersfoort gaat het goed. Maar net als elders in het land is er een relatief grote groep risicojongeren. De oorzaak van de problematiek is complex en heeft betrekking op vele aspecten, zoals onderwijs en werk, gezondheid, vrije tijd, financiën en politie en justitie.

De gemeente Amersfoort heeft zich samen met diverse partijen de afgelopen jaren ingezet om problemen bij risicojongeren terug te dringen. Die aanpak wordt voortgezet en waar nodig aangepast aan de Marokkaans-Nederlandse doelgroep. In het kader van het samenwerkingsverband komen er nu drie activiteiten bij: in 2010 en 2011 worden er straatcoaches ingezet en het Flex-team ambulante jongerenwerkers wordt uitgebreid met hulpverleners. In het Veiligheidshuis is men gestart met een justitieel casusoverleg voor jong volwassenen, waarbij betrokken partijen afspraken maken over de strafrechtelijke afdoening van risicojongeren.

Noot voor de redactie,