NIOD


28.4.2010

NIOD participeert in nieuwe website: wo2-muziek.nl

Het Nederlands Muziek Instituut en Music Force presenteren een nieuwe website over de betekenis van muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. WO2-muziek bevat composities die in, na of naar aanleiding van de oorlog zijn ontstaan. De website bevat verschillende gedigitaliseerde documenten uit de archiefcollectie van het NIOD. Zo zijn documenten opgenomen uit het archief Westerbork en het archief van de Kultuurkamer.

WO2-muziek besteedt uitgebreid aandacht aan het muziekleven tijdens de oorlogsjaren, verboden muziek, muziek in de doorgangs- en vernietingskampen, spotliedjes, amusementsmuziek en propagandaliederen. Bovendien zijn de ervaringsverhalen te zien en te horen van mensen voor wie muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog een wezenlijke rol speelde.

De kracht van de site ligt in het online samenbrengen van materiaal van verschillende Nederlandse instellingen, die niet eerder via internet waren in te zien of te horen, en privécollecties. Dit toont zich bijvoorbeeld in de Wegwijzer Nederland, waar onder meer sleuteldocumenten uit de archieven van het NIOD en het Nederlands Muziek Instituut (NMI) samenkomen. De NIOD-documenten tonen vooral de organisatie van het Nederlandse muziekleven tijdens de bezetting, de NMI-documenten hebben betrekking op Nederlandse componisten tijdens de oorlogsjaren.

De site geeft aandacht aan zowel klassieke muziek, amusementsmuziek als propagandaliederen uit de oorlogsjaren. Variërend van een werk als Musique pour lEsprit en deuil (1943) van Rudolf Escher tot Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan door Willy Walden. De muziek is te downloaden via de webwinkel, met een toelichting op elk werk. Een aantal belangrijke muziekwerken is via de site voor het eerst weer hoorbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Aria voor trompet en piano (1944) en Twee sonnetten (1940-1945, tekst Jan Campert) van Marius Flothuis, en Katharis (1944) van Bertus van Lier.

De Tweede Wereldoorlog in muziek is een project van MusicForce in samenwerking met het Nederlands Muziek Instituut (NMI). De website is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS met een bijdrage uit het programma Erfgoed van de Oorlog.