Belangrijkste cijfers 2009 van de chemie en life sciences

28/04/2010 11:46

ESSENSCIA

Brussel, 28 april 2010

Chemie en life sciences presteert goed voor innovatie en export

ondanks crisisjaar 2009 - Sector gaat toekomst met vertrouwen tegemoet

De Belgische chemische industrie en life sciences heeft een moeilijk jaar achter de rug. De omzet daalde met 17% tot 45 miljard euro en ondernemingen stelden hun investeringen uit. De impact van de crisis verschilt evenwel naargelang de subsector. Zo kende de farmaceutische industrie een aanzienlijke groei omwille van de productie van griepvaccins in ons land. De basischemie tekende een grotere terugval op. Niettemin zijn de bedrijven in de sector blijven innoveren in 2009. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) bedroegen 2,29 miljard euro. Dit is slechts 2% minder dan het recordcijfer in 2008. Ook het handelsoverschot bereikte met 20 miljard euro een nieuw hoogtepunt. 2009 was een crisisjaar, maar van een innovatiecrisis is geen sprake, aldus essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences.

De globale financiële en economische crisis heeft ook op chemiesector in België een beduidende impact gehad in 2009. Na jaren van ononderbroken groei viel de omzet in 2009 terug met 17% tot 45,2 miljard euro.

De farmaceutische industrie tekende wel een goed jaar op, met een groei van 23% ten opzichte van 2008. Dit resultaat is mede gedreven door de productie in ons land van het griepvaccin A1H1N1. Voor de meeste andere subsectoren in de chemie was 2009 een jaar van terugval in volume en omzet. Consumentenproducten zoals zepen, detergenten en cosmetica waren beter bestand tegen de crisis. De basischemie kende een grotere terugval, terwijl de kunststofverwerkende industrie zich in de middenmoot bevond.

De tewerkstelling daalde met 3% tot 91.500 directe jobs, een daling die minder zwaar uitvalt ten opzichte van de 5% terugval in de totale industrie. Naakte ontslagen bleven grotendeels uit, maar werknemers werden minder snel vervangen. Opmerkelijk is dat de sector sinds 1999 steeds aan belang wint. Tien jaar geleden vertegenwoordigde de chemie en life sciences 15% van de industriële tewerkstelling, vandaag is dat aandeel toegenomen tot 17,4%.

De investeringen in activa en infrastructuur kenden in 2009 een terugval tot 1,43 miljard euro (-29%) als gevolg van de gedaalde omzet en een aflopende investeringscyclus van de voorbije drie jaar.

Wouter De Geest, voorzitter van essenscia: "2009 was een moeilijk jaar voor onze ondernemingen. Ik heb bijzonder veel appreciatie voor de inzet van al onze werknemers om de crisis te lijf te gaan. Voor 2010 verwachten wij dat de investeringen opnieuw gaan stijgen naarmate het vertrouwen in het economisch herstel ook verder zal toenemen. Het aantrekken van nieuw talent naar onze bedrijven blijft onverminderd een topprioriteit voor essenscia. Wij moeten blijven werken aan een sociaal-economische omgeving waar tewerkstelling een centrale plaats inneemt."

Ondanks de crisis zijn de ondernemingen in 2009 op een zeer hoog niveau blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Met 2,29 miljard euro is de chemische industrie en life sciences veruit de grootste privéspeler op vlak van innovatie. Driekwart van de totale uitgaven van de sector zijn afkomstig van ondernemingen uit de life sciences (farma en biotech). Ook de tewerkstelling in O&O hield stand. Ongeveer 9.000 mensen of 10% van het personeelsbestand van de sector werken voor een onderzoeksafdeling. Ruim de helft van dit O&O-personeel zijn hooggekwalificeerde onderzoekers.

"Innovatie blijft de grootste troef van onze industrie", aldus Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia. "De samenleving heeft nood aan innovatieve oplossingen voor mondiale uitdagingen, zoals energie, het zuinig gebruik van natuurlijke grondstoffen, klimaatverandering, drinkbaar water, gezondheidszorg en kwalitatief voedsel. Dit zijn opportuniteiten voor zowel een verdere groei als voor duurzaam ondernemen."

Chemie en life sciences blijven het belangrijkste exportproduct met een aandeel van 35% in de totale export van goederen in België. In 1999 bedroeg dit aandeel slechts 23%. De stijgende trend van de handelsbalans zet zich voort en het handelsoverschot bereikt bijna de kaap van 20 miljard euro.

"We gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet. Een competitief en rechtszeker ondernemingsklimaat blijft onze voornaamste bekommernis. In de High Level Group chemie heeft essenscia met de federale regering hard gewerkt aan heel concrete voorstellen die het concurrentievermogen van de sector versterken. Eind juni zijn we klaar met een actieplan. We rekenen erop dat een nieuwe slagkrachtige federale regering werk maakt van de noodzakelijke hervormingen. Ook in de regionale regeringen klinkt de stem van de industrie luider. Na het debat en het overleg, is nu de tijd van actie aangebroken", besluit voorzitter Wouter De Geest.

Meer info:

Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08,

gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

www.essenscia.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel