Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
28 april 2010

Oranje-keramiek en Wedgwood in Museum De Lakenhal Leiden

Vanaf Koninginnedag is het Oranje-keramiek en Wedgwood een maand lang te zien, in een speciale vitrine op een ereplek in De Lakenhal.

Onder de titel Werk in Uitvoering onderzoekt De Lakenhal in 2010 haar vaste collectie, op zaal en voor de ogen van het publiek. Iedere dag schuiven weer andere objecten over de rollerbaan, waarlangs de specialisten aan het werk zijn. Elk object wordt uitvoerig bekeken, onderzocht en gefotografeerd. De allermooiste of meest curieuze objecten krijgen een ereplek in het museum. Inmiddels zijn al honderden stuks serviesgoed gepasseerd, waaronder ook het Oranje-keramiek en Wedgwood-servies. Dat is nu vanaf Koninginnedag in een speciale vitrine te bewonderen.

Het Oranje-keramiek was in de 18de eeuw het serviesgoed van de Oranje-gezinden of Orangisten. Deze burgers stonden recht tegenover de Republikeinen of Patriotten en beide groepen bestreden elkaar op politiek en militair gebied, en zelfs ook in de media. In huiselijke kring waren het de alledaagse voorwerpen, waaraan hun politieke standpunt kon worden afgelezen. In De Lakenhal is te zien hoe Prins Willem V en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen staan afgebeeld op borden en kannen. Vaak is het echtpaar en profil weergegeven, vergezeld van een oranjeboom, het symbool van de Oranjes.

Het Wedgwood aardewerk heeft ook een ereplek gekregen, omdat dit serviesgoed eind 18de eeuw op een vernieuwende manier werd gemaakt en inmiddels over de hele wereld beroemd is. Josiah Wedgwood introduceerde in zijn fabriek, in Leeds in Engeland, nieuwe fabricageprocessen waardoor de producten sneller en goedkoper gemaakt konden worden. Zijn zwarte aardewerk was geïnspireerd op Etruskische vondsten en ook het lichtblauwe aardewerk versierde hij met classicistische voorstellingen van nimfen en spelende engeltjes. De herontdekking van de Griekse Oudheid en de opgravingen van Pompeï leidden in de latere 18de eeuw tot een rage voor de Klassieke Oudheid en een verzamelwoede voor het Wedgwood aardewerk, dat nog steeds populair is. ________________________________________________