WK van Eindhoven wint Appeltje van Oranje


EINDHOVEN, 20100428 -- Het WK van Eindhoven, een project van Stichting Kleurrijke Stad, heeft een Appeltje van Oranje gewonnen. Deze eervolle prijs van het Oranje Fonds wordt op 21 mei uitgereikt door beschermvrouwe Prinses Máxima op Paleis Noordeinde in Den Haag. Ook Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander wonen deze feestelijke gebeurtenis bij. Ruim 400 Eindhovense basisschoolleerlingen sporten samen in het WK van Eindhoven en leren vooraf op school over (de verschillen tussen) de landen die ze tijdens het toernooi vertegenwoordigen.

Winnaar Patrick van der Voort, woordvoerder van Kleurrijke Stad: "Wij zijn geweldig trots dat wij een Appeltje hebben gewonnen. Het is een hele eer en het geeft de waardering aan voor onze inzet en betrokkenheid voor de kleurrijke samenleving. Ook de uitreiking op 21 mei is heel bijzonder. Niet iedereen kan zomaar bij Hare Majesteit en de Prins en Prinses op bezoek." Volgens Kleurrijke Stad is de toekenning van de prijs ook een kroon op de inzet en inspanningen van de hele stad Eindhoven. Want het WK van Eindhoven is een succes, mede door de hulp van de meer dan honderd vrijwilligers en de inzet van vele andere groepen en instellingen.

WK van Eindhoven
Kleurrijke Stad organiseert al zes jaar het Wereldkampioenschap Voetbal van Eindhoven. Dit jaar doen maar liefst 14 basisscholen en meer dan 400 kinderen mee. Naast de sportieve voetbalwedstrijden die worden gespeeld, leren de kinderen over de landen die ze vertegenwoordigen tijdens het toernooi. Ook de sport- en trainingsmiddagen bij onder andere de voetbalverenigingen Brabantia, EVV en Unitas '59 maken deel uit van het WK van Eindhoven. De schoolkinderen worden dan getraind door professionele voetballers. Het WK van Eindhoven legt daarnaast een verbinding met de wijken en buurten door het houden van buurtactiviteiten waaraan alle kinderen uit de buurt mee kunnen doen.

Appeltjes van Oranje
Sinds 2003 reikt het Oranje Fonds ieder jaar de Appeltjes van Oranje uit. Het is een prijs voor organisaties die zich inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen. De Appeltjes van Oranje 2010 staan in het teken van het thema: de Kracht van Sport. De prijs gaat naar een initiatief dat groepen mensen door middel van sport verbindt. Het Appeltje bestaat uit een bedrag van ¤ 15.000 en een beeldje gemaakt door Koningin Beatrix.

Kleurrijke Stad
Het WK van Eindhoven is een van de vele activiteiten van Kleurrijke Stad waarmee de stichting mensen bij elkaar wil brengen om te genieten en om samenwerking te stimuleren. Basis voor de stichting is dat onze samenleving divers en veelkleurig is. En dat mensen op talloze manieren van elkaar verschillen. De zichtbare dingen - zoals leeftijd en huidskleur - en de minder zichtbare dingen als culturele en sociale achtergrond en leefstijlen.

GOALS
Het WK van Eindhoven is één van de elf projecten van GOALS. Nederland en België willen in 2018 samen het WK Voetbal organiseren. Eindhoven staat daar als sportieve stad natuurlijk helemaal achter en wil speelstad zijn tijdens het grootste sportevenement van de wereld. Maar Eindhoven wacht de beslissing of het WK naar Nederland komt, niet af, maar scoort nu al. GOALS zijn elf projecten die meerwaarde hebben voor de stad op sociaal-maatschappelijk vlak.





Ingezonden persbericht