Universiteit Twente


* Prijzen UT Innovatielezing 28 april 2010

Van den Kroonenbergprijs voor Recore Systems, Marina van Damme-beurs voor Wendy Borneman

28 april 2010

Na afloop van de UT Innovatielezing 2010 is de Van den Kroonenbergprijs voor jong ondernemerschap uitgereikt aan de oprichters van de succesvolle spinoff onderneming Recore Systems. De Marina van Damme-beurs, die vrouwelijk toptalent stimuleert, gaat naar Wendy Borneman, die informatica studeerde aan de UT en nu in opleiding is tot huisarts.

Recore Systems, in 2005 opgericht door Paul Heysters, Lodewijk Smit en Gerard Rauwerda, is een succesvolle spinoff onderneming van de UT. De onderneming is gespecialiseerd in innovatieve nieuwe processoren die flexibel inzetbaar, goedkoop en energiezuinig zijn. Dat bereiken de ondernemers door de processoren 'herconfigureerbaar' te maken: ze passen zich als een kameleon aan, aan de omstandigheden en toepassing. Recore Systems is al vaak in de prijzen gevallen, onder meer won de onderneming de IP-SoC Award, de ING Bank Startersprijs, en New Venture. De onderneming is een mooi voorbeeld van succesvolle valorisatie van wetenschappelijke kennis en maakt een gezonde groei door. Reden genoeg voor de toekenning van de Van Den Kroonenbergprijs voor jong ondernemerschap 2010. De prijs, dit jaar voor de 27^ste keer uitgereikt door de Stichting Universiteitsfonds Twente, is genoemd naar wijlen prof. Harry van den Kroonenberg, als Rector Magnificus de grondlegger van de ondernemende universiteit. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 4.500 euro en een kunstwerk, ontworpen door Mohana van den Kroonenberg, de dochter van de naamgever van de prijs

Wendy Borneman is de eerste die de Marina van Damme-beurs ontvangt. De beurs komt in de plaats van de Marina van Damme-prijs, die zeven keer is uitgereikt. Wendy Borneman volgt een opmerkelijk loopbaantraject. Zij studeerde af bij Informatica aan de UT, ging ook enige tijd werken in dat vakgebied maar besloot alsnog geneeskunde te gaan studeren. Inmiddels is zij afgestudeerd als basisarts en als arts-in-opleiding werkzaam in een huisartsenpraktijk in Nijmegen. Dankzij de beurs van 9.000 euro kan zij een kaderopleiding van het Nederlands Huisartsen Genootschap gaan volgen, om haar kennis en ervaring verder te verbreden. De beurs is genoemd naar dr.ir. Marina van Damme, de eerste ingenieur die promoveerde aan de toenmalige TH Twente. Zij wil vrouwelijk toptalent stimuleren en stelt daarvoor jaarlijks een geldbedrag ter beschikking. In de afgelopen jaren heeft zich het Marina van Damme-netwerk gevormd, met 15 prijs- en beurswinnaars van de 3 TU's.

De prijzen zijn uitgereikt na afloop van de jaarlijkse UT-Innovatielezing, in de Grolsch Veste in Enschede. De lezing is dit jaar uitgesproken door drs. Ab van der Touw, bestuursvoorzitter van Siemens Nederland NV.

Meer informatie over Recore Systems: www.recoresystems.com