D66

woensdag 28 april 2010

Job Cohen uitgenodigd voor economisch debat

D66-fractieleider Alexander Pechtold heeft bij RTL-Z PvdA-lijsttrekker Job Cohen uitgenodigd voor een debat over progressieve politiek en economie. Hij noemde daarbij de arbeidsmarkt als belangrijk gespreksthema. Pechtolds uitnodiging was een antwoord op een oproep van GroenLinks-leider Femke Halsema om een progressief blok te vormen.

Nul

Pechtold vroeg zich hardop af of de PvdA wat betreft de economie niet eerder conservatief is dan progressief. Pechtold: "Het is onduidelijk waar de PvdA staat. Het programma is niet financieel onderbouwd. Een prominent progressief econoom als Bas Jacobs beoordeelde de haalbaarheid van het PvdA-programma deze week in het televisieprogramma Eén Vandaag op een schaal van één tot tien met een nul." Veel economische vragen gaat de PvdA uit de weg door te pleiten voor een 'nationaal akkoord' zonder te zeggen wat daarin moet staan.

Behoudzuchtig

Volgens Pechtold heeft de PvdA de stilstand van Balkenende IV nog steeds niet achter zich gelaten. Pechtold: "Tot nu toe hoor ik vooral wat de PvdA niet wil, zoals bezuinigen, maar je kunt alleen een land besturen met een positieve agenda, met dingen die je wel wilt. De PvdA wil pas in 2020 iets doen aan de problemen met de AOW. De PvdA wil mensen lang in de WW houden. Dat lijkt mij eerder behoudzuchtig dan progressief."

Afspraak

Een vraag die Pechtold ook opwierp was wie de vierde partij in een progressieve coalitie zou moeten zijn. De sociaal-liberaal was blij dat Halsema in haar oproep de SP niet noemde: "De SP is links, maar vooral ook conservatief." SP-leider Roemer maakte dit weekend bekend een afspraak te hebben met Cohen.

Uitzending terugkijken

Alexander Pechtold was vanmiddag te gast bij het RTL Z-televisieprogramma `Miljarden gezocht', waar hij het verkiezingsprogramma toelichtte. RTL Z-econoom Mathijs Bouman toetste het programma van D66 en noemde het een `indrukkwekkend sociaal hervormingspakket'.

Bekijk hier de uitzending.

Zie het origineel