Gemeente Noordenveld

Noordenveld `Samen de schouders eronder'

Bestuursprogramma Noordenveld `Samen de schouders eronder'

Gepubliceerd op: 20 april 2010

Gemeentebelangen, PVDA, CDA, ChristenUnie en GroenLinks in Noordenveld hebben het bestuursprogramma voor de jaren 2010 - 2014 klaar. Op woensdag 28 april wordt het programma aan de Raad van Noordenveld aangeboden. Het bestuursprogramma is richtinggevend voor de komende jaren, maar nieuwe ontwikkelingen en inzichten kunnen leiden tot aanpassingen. Zeker is wel dat de financiële kaders knellend zijn met nauwelijks ruimte voor nieuw beleid. Zelfs het behouden van bestaande voorzieningen zal nog een hele toer worden. Daarom zet het nieuwe College de komende jaren samen de schouders eronder.

Bestuurlijke vernieuwing

Het College wil inwoners stimuleren om actief betrokken te zijn bij de inrichting van hun eigen leefomgeving. Bij de ontwikkeling van nieuw beleid gaat de gemeente eerst luisteren naar de bevolking, waarna de Raad kaders stelt. Rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokkenen zijn daarbij duidelijk aangegeven. De gemeentelijke organisatie moet zo ingericht worden dat burgers bij ons terecht kunnen met al hun vragen aan de overheid. Om de bestuurlijke vernieuwing vorm te geven en te bewaken ondersteunt het College de instelling van een raadsbrede werkgroep en komt er een portefeuillehouder Bestuurlijke vernieuwing.

Openbare ruimte, veiligheid, milieu en duurzaamheid

Voor het vergroten van de veiligheid en de leefbaarheid wil het College onderzoeken of wijkbeheerders of dorpswachten aangesteld kunnen worden. Er komt een plan voor minder lantaarnpalen en zuinige lampen in de gemeente, mits de sociale en verkeersveiligheid niet in het geding komt. Bij het ontwikkelen van nieuwbouwwijken streeft het College naar het bouwen van energieneutrale huizen. Ook voor nieuwe gemeentelijke gebouwen is het uitgangspunt dat ze zo energiezuinig mogelijk gebouwd worden. In deze raadsperiode wordt zo spoedig mogelijk een duurzaamheidsnota vastgesteld, die moet leiden tot een stappenplan om klimaatneutraal te zijn. De komende jaren blijft het parkeren in Noordenveld gratis.

Onderwijs en jeugdbeleid

Scholen zijn van groot belang voor onze samenleving. Het nieuwe College streeft ernaar om kwalitatief goed onderwijs in kleine kernen te behouden. Schoolmaat-schappelijk werk blijft bestaan in het basisonderwijs en het College wil dit ook invoeren bij het voortgezet onderwijs. Het Centrum voor Jeugd & Gezin is in 2012 een bundeling van voorzieningen en functies waarbij kind en ouders centraal staan en alle instanties die zich met de jeugd in Noordenveld bezighouden met elkaar samenwerken.

Sportvoorzieningen handhaven

Het gemeentelijk sportbeleid moet gericht zijn op alle mensen, in alle leeftijden. De komende jaren wordt extra aandacht besteed aan mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking, omdat zij relatief weinig mogelijkheden hebben om voldoende te sporten. De gemeente wil combinatiefunctionarissen inzetten die een brug vormen tussen onderwijs, sport en cultuur. De samenwerking tussen scholen en sportverenigingen zal ook in deze periode gestimuleerd worden. De Sportnota moet dit jaar vastgesteld worden, zodat er een goede basis is voor het gemeentelijke sportbeleid.

Cultuur

Bij de uitvoering van het cultuurbeleid is de Kadernota 2009 - 2014 `Cultuur bloeit in Noordenveld' leidend. De gemeente stuurt op het optimaal benutten van accommodaties en is voorstander van samenwerking tussen organisaties. Het onlangs ingestelde Cultuurloket, dat amateurkunst in Noordenveld ondersteunt, wordt in 2011 geëvalueerd. Daarna wordt besloten of het loket in deze vorm door kan gaan.

Recreatie en Toerisme

Deze sector is een speerpunt van economisch beleid en het College wil het toeristisch profiel van Noordenveld verder versterken. Deze raadsperiode wordt een nieuwe beleidsnota voor recreatie en toerisme opgesteld, waarin de kaders komen te staan waarbinnen de sector verder kan worden ontplooid. Noordenveld heeft geen behoefte aan publieke investeringen in grootschalige recreatie waarbij commerciële belangen het winnen van overige belangen.

Zorg en welzijn, werk en inkomen

Iedereen in Noordenveld moet mee kunnen doen aan het maatschappelijk leven. De gemeente wil stageplaatsen en reïntegratieplaatsen scheppen binnen de eigen organisatie en zal het lokale bedrijfsleven vragen hetzelfde te doen. De gemeente zorgt voor een goed, bekend en toegankelijk vangnet voor degenen die daarbij hulp nodig hebben. Het College wil het minimabeleid op het huidige niveau handhaven. De kleding- en voedselbank is een wezenlijk onderdeel van het maatschappelijk vangnet en verdient volgens het College financiële ondersteuning. Het College maakt zich zorgen over overmatig alcoholgebruik en stelt alles in het werk om in samenwerking met omliggende gemeenten en de plaatselijke horeca ervoor te zorgen dat de horeca met vervroegde openings- en sluitingstijden gaat werken.

Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting

De Intergemeentelijke Structuurvisie (IGS) wordt in ontwikkeling gebracht op basis van de demografische prognoses en afspraken in het kader van de Regiovisie Groningen - Assen 2030. In dit kader wordt het bestemmingsplan voor Roden Zuid ontwikkeld. De sociale woningvoorraad moet op peil blijven. Herstructurering is nodig om kwaliteit te garanderen. De agrarische sector is niet alleen een van de economische pijlers in de gemeente, maar ook van belang om het landschap in stand te houden. De sector moet in staat zijn zich op een economisch en duurzaam verantwoorde wijze te ontwikkelen.

Financiën

Alleen wanneer bezuinigingen op de bedrijfsvoering, de investeringen en projecten en de leefomgeving ontoereikend zijn, kan gedacht worden aan een meer dan trendmatige verhoging van de Onroerende Zaakbelasting. Dit zal tot het uiterste beperkt worden. Uitgangspunt is dat op het minimabeleid en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) niet wordt bezuinigd.

Het Bestuursprogramma en de portefeuilleverdeling kunt u hier downloaden.