FNV

FNV herdenkt dode werknemers: vlag halfstok

Woensdag 28 april gaat bij vakcentrale FNV en de meeste bondskantoren de vlag halfstok. En om 11.45 uur vindt voor de ingang van het FNV-hoofdkantoor een korte herdenkingsplechtigheid plaats. Ook in Rotterdam vindt een soortgelijke bijeenkomst plaats. Drie activiteiten die in het teken staan van Workers Memorial Day. Op deze dag gedenkt de vakbeweging wereldwijd de werknemers die zijn gestorven als gevolg van hun werk. Iedere 15 seconden sterft er ergens op aarde een werknemer, bijna 6000 elke dag.

Sinds 2005 ontplooit ook de FNV initiatieven op Memorial Day. Dit jaar heeft het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCB) op verzoek van de vakcentrale onderzoek gedaan naar het aantal mensen dat jaarlijks sterft als gevolg van hun werk. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij de FNV biedt hoofdonderzoeker Gert van der Laan de resultaten van dat onderzoek aan Leo Hartveld, federatiebestuurder verantwoordelijk voor arbobeleid aan. Zowel Van der Laan als Hartveld voert het woord. Ten slotte zullen er bloemen gelegd worden bij de vorig jaar onthulde gedenkplaat aan de voet van het standbeeld de Granieten Werker voor de ingang van het FNV-hoofdkantoor.

Volgens de International Labour Organisation (ILO), de VN-organisatie voor arbeid te Geneve:
* sterven er jaarlijks meer dan 2 miljoen werknemers door ongelukken en arbeidsgerelateerde ziekten,
* vinden er 2700 miljoen ongelukken op het werk plaats,
* leidt blootstelling aan chemische stoffen tot sterffte van 440.000 werknemers en
* leidt asbest jaarlijks tot zo'n 100.000 doden.

Het initiatief voor de gedenkdag komt - evenals 1 mei, Dag van Arbeid - van de an andere kant van de oceaan. Memorial Day is in Canada in 1989 officieel verklaard tot de dag om werknemers die vroegtijdig zijn omgekomen te herdenken. Memorial Day kreeg een internationaal karakter toen in 1996 bij de Verenigde Naties in New York een internationale vakbondsdelegatie aandacht vroeg voor het recht op Decent Work. 28 april is meer dan alleen een gedenkdag. Het is ook een gelegenheid waarbij de vakbeweging vraagt om acties om te komen tot betere arbeidsomstandigheden.

De bijeenkomst in Rotterdam is om 18.00 uur in bij het monument voor verzetsheld en vakbondsleider Edo Fimmen in het Buizenpark op Katendrecht.