Ingezonden persbericht


|Persbericht                                                               |
|Utrecht, 28 april 2010              |                                    |
Demissionair minister Huizinga neemt maatregelen na rapport DTZ Zadelhoff Vastgoedadviseur steunt aanpak VROM tegen toenemende leegstand

Het ministerie van VROM maakt vandaag maatregelen bekend die ervoor moeten zorgen dat de toenemende leegstand wordt gestopt. VROM vindt dat nieuwbouw van kantoren in Nederland moet worden afgeremd en dat kantoren die leegstaan voor minimaal tien jaar een woonbestemming moeten kunnen krijgen, in plaats van het maximum van vijf jaar dat nu geldt. Huizinga's acties volgen op het kantorenmarktrapport 'Het aanbod veroudert' van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff dat onlangs verscheen. "DTZ Zadelhoff steunt de maatregelen van demissionair minister Tineke Huizinga in haar aanpak tegen de toenemende leegstand", zegt Cuno van Steenhoven, voorzitter Dagelijks Bestuur van DTZ Zadelhoff. "De maatregelen die VROM voorstaat zijn noodzakelijk om de groei tegen te gaan van het aanbod van kantoorruimte dat al langer dan drie jaar wordt aangeboden op de markt."

Met deze acute acties wil Huizinga de oprukkende leegstand van het Nederlandse kantorenpark stoppen. Huizinga vertelt in Het Financieele Dagblad dat het 'te gek voor woorden is dat we onbekommerd blijven bouwen als er nog voor 960 voetbalvelden leegstaat'. Huizinga wil dat gemeenten alleen nog instemmen met nieuwe kantorenbouw als ze kunnen aantonen dat bestaande gebouwen, ook na herontwikkeling, niet aan de vraag kunnen voldoen. Door tijdelijke herbestemming voor tien jaar mogelijk te maken, via aanpassing van het Besluit Omgevingsrecht, wil ze de eigenaar van een leeg gebouw bovendien stimuleren om de kosten van ombouw naar woonruimte te maken.

In het kantorenmarktrapport 'Het aanbod veroudert' waarschuwt DTZ Zadelhoff dat bij ongewijzigd beleid het structurele aanbod van kantoren eind dit jaar dreigt op te lopen naar 3 miljoen m2. DTZ Zadelhoff pleitte voor herbestemming naar ander gebruik zoals wonen, onderwijs of opslag, die de mogelijkheid biedt weer een nieuwe functie waar behoefte aan is te creëren. Een andere aanbeveling van de vastgoedadviseur was dat overheden veel strikter worden bij het creëren en uitgeven van nieuwe kantoorlocaties. Cuno van Steenhoven: "Het is goed om te zien dat de overheid de signalen uit de markt oppikt en nu ook daadwerkelijk maatregelen neemt."

|

Ingezonden persbericht