Ingezonden persbericht


Persbericht
28 april 2010

Debat: WK voetbal in Zuid-Afrika; zorgen of zegen?

Leiden - Een groots internationaal sportevenement, is dat nou goed voor de economische ontwikkeling van een land als Zuid-Afrika? Over dat onderwerp organiseert de Stichting Stedenband Leiden - Buffalo City op zondag 9 mei een debat met als thema 'WK voetbal: Zorgen of zegen?'

Bij het debat zijn aanwezig VVD-Kamerlid Helma Neppérus, Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks, Evelien Hoekstra, co-auteur van het boek De droom van Zuid-Afrika en Peter Dordregter, voorzitter van de stedenband Leiden - Buffalo City (Zuid Afrika). Bij hen voegen zich nog twee prominente namen uit de voetballerij. Gespreksleider is Ton van Brussel, directeur van De Rode Hoed en voormalig hoofdredacteur van het Radio 1-Journaal en het Leidsch Dagblad. De zaal gaat om 14.00 uur open, de bijeenkomst begint om 14.30 uur. De toegang is gratis. Het adres van het Scheltemacomplex is Marktsteeg 2 in Leiden.

Met de toewijzing van het WK aan Zuid-Afrika wil de Wereldvoetbalbond FIFA het ontwikkelingsland een boost te geven. De keuze bevestigt een trend om grote, veelomvattende sportevenementen toe te wijzen aan landen die in economisch, sociaal, maatschappelijk en politiek opzicht een omwenteling meemaken. Denk ook maar aan de Olympische Spelen van Peking (2008) en die van 2016 in Rio de Janeiro. Daarnaast mag Brazilië in 2014 het WK voetbal organiseren. Kritiek op dergelijke keuzes is er ook. Zuid-Afrika is voetbalmaf, maar de vraag is in hoeverre de lokale bevolking kan en mag profiteren van het toernooi. De Stichting Stedenband Leiden - Buffalo City initieert, coördineert en begeleidt projecten in de Zuid-Afrikaanse zusterstad. Zij doet dat met zoveel mogelijk partners. De samenwerking met de gemeenten Leiden en Buffalo City, een stad aan de Oostkaap met circa 1 miljoen inwoners, en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is zeer intensief. Met het organiseren van een debat wil de stichting meer bekendheid geven aan en meer draagvlak creëren voor haar werk. Voor het debat is subsidie gekregen van Fonds 1818.


- einde bericht -