Ingezonden persbericht


|
|                                                      |
|Persbericht, 28 april 2010                                      |
Landbouwsector onmisbaar voor duurzame energie

Stimuleer eigen gebruik en kringloopsluiting

"De agrarische sector speelt een belangrijke rol bij het realiseren van duurzame energie in Nederland. De overheid kan dit verder ondersteunen door opwekking en gebruik van duurzame energie binnen landbouwbedrijven te stimuleren, gebruikmaking van eigen grondstoffen mogelijk te maken en ruimte te bieden aan innovaties. Duurzame energie op basis van biomassa biedt daarbij de meeste kansen".

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport 'Verkenning duurzame energieproductie landbouwbedrijven'. Het rapport is, in opdracht van het Ministerie van LNV, samengesteld door het Application Centre for Renewable Resources (ACRRES, onderdeel Wageningen UR) uit Lelystad en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) uit Petten. Het geeft inzicht in de perspectieven voor duurzame energie op agrarische bedrijven en de mogelijkheden voor kostenreductie.

De belangrijkste mogelijkheden voor kostenverlagingen op basis van duurzame energie maken gebruik van de primaire bedrijfsprocessen:
- meer eigen gebruik van duurzame energie zoals bijvoorbeeld restwarmte
- meer gebruik van eigen resources zoals gewasresten en mest
- inzet van innovaties als het direct gebruik van ruw biogas

Nieuwe beleidsinstrumenten zouden dit kunnen stimuleren. Aanbevelingen hiervoor zijn:
. naast stimulering levering elektriciteit (de huidige SDE) aan het net ook eigen gebruik en gebruik van restwarmte stimuleren;
. stimuleer gebruik eigen grondstoffen door verruiming positieve lijst en ondersteuning lokale logistieke ketens;
. maak (vergunnings)ruimte voor digestaatopwerking en centrale opwerking van biogas;
. stimuleer mestvergisting als reductieoptie methaanemissie;
. maak generieke fiscale instrumenten als EIA, MIA en VAMIL geschikter voor de agrarische sector.

Het rapport 'Verkenning duurzame energieproductie landbouwbedrijven' is een van de uitwerkingen van het convenant ' Schone en zuinige agrosectoren' waarin de agrosector met de overheid afspraken heeft gemaakt om te komen tot 20% duurzame energie in 2020. Een deel hiervan wordt geproduceerd op agrarische bedrijven.

Het rapport 'Verkenning duurzame energieproductie landbouwbedrijven' is gratis te downloaden via www.acrres.nl

Over ACRRES:
ACRRES staat voor Application Centre for Renewable RESources en is sinds 2007 het landelijke praktijkcentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen. Het praktijkcentrum is een krachtenbundeling van de Lelystadse kennisinstellingen Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en de Animal Sciences Group, beiden onderdeel van Wageningen UR.

Over ECN:
ECN richt zich met energieonderzoek op een duurzame energievoorziening: een veilige, efficiënte, betrouwbare en milieuvriendelijke energievoorziening. In opdracht van overheid en bedrijfsleven ontwikkelt ECN hiervoor kennis en technologieën en brengt dat naar de markt. Meer informatie over ECN op www.ecn.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht