ChristenUnie



-----

Vragen van het lid Anker (ChristenUnie)aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het weggooien van stempassen van gehandicapten door zorginstellingen.


1.
Bent u bekend met de berichten in het VGN-blad Markant dat stempassen van gehandicapten worden weggegooid door medewerkers van zorginstellingen?


2.
Deelt u de opvatting dat gehandicapten die stemrecht hebben ook in de gelegenheid gesteld moeten worden om dit recht uit te oefenen en dat de medewerkers van de zorginstellingen hierin niet de beslissing horen te nemen door de stempassen weg te gooien?


3.
Bent u ook van mening dat zorginstellingen in hun zorgplan hulp en begeleiding zouden moeten organiseren zodat ook gehandicapten van hun stemrecht gebruik kunnen maken? Zo ja, op welke wijze gaat u zorgen dat de instellingen dit stemrecht op opnemen in hun zorgplannen?


4.
Bent u bereid om de zorginstellingen die gehandicapten huisvesten te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de per post ontvangen stempassen?


5.
Op welke wijze gaat u voor de verkiezingen van 9 juni 2010 de zorginstellingen informeren over hun taak in het verstrekken van de stempas aan de aan hun zorg toevertrouwde gehandicapte burgers?


6.
Bent u tevens bereid om naast de verzorgingshuizen voor ouderen ook de overige zorginstellingen te informeren over het besluit dat voor identificatie bij de stembus het identiteitsdocument maximaal vijf jaar verlopen mag zijn? Zo ja, op welke wijze gaat u tijdig de instellingen informeren?

http://www.tweedekamer.nl/images/20100409briefstsBZK_118-205764.pdf ////