Gemeente Tilburg

Tilburgse nieuwbouw steeds duurzamer

74% van de nieuwe woningen voldoet aan de gestelde kwaliteitsnorm

In Tilburg zijn in 2009 meer duurzame huizen gebouwd dan in de jaren daarvoor. Van de nieuwbouwwoningen voldoet 74% aan de kwaliteitsnorm die de gemeente heeft vastgesteld. Ook maatschappelijke gebouwen worden beter. "Bij tal van nieuwbouwprojecten zetten we actief in op duurzaamheid, ook als de gemeente niet de opdrachtgever is. Alleen zo kunnen we onze ambities verwezenlijken", aldus Berend de Vries, wethouder Milieu. Rapportcijfer

Tilburg heeft in 1996 een rekeninstrument ontwikkeld voor duurzaam bouwen: de GPR Gebouw. GPR staat voor gemeentelijke praktijk richtlijn. Het instrument wordt inmiddels in Nederland op ruime schaal toegepast. De ontwikkelaar of architect krijgt de volledige vrijheid om het nieuwe project naar eigen inzicht in te vullen. Maar het resultaat moet wel voldoen aan kwaliteitseisen op het vlak van energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstgerichtheid. Van de 453 woningen die in 2009 zijn gebouwd, hebben er 336 (dus 74%) een rapportcijfer van 7 of meer op die GPR. In de vier jaar daarvoor was dat gemiddeld 41%. Nieuwbouwwoningen worden dus duidelijk duurzamer.

Energiezuinig
In het Bouwbesluit is ook een maat vastgelegd voor de energiezuinigheid van gebouwen. Dat is de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Tilburg wil graag dat nieuwe gebouwen minstens 10% beter scoren dan de wettelijke EPC. Dat past binnen het klimaatbeleid. In 2009 voldeed 56% van de nieuwbouwwoningen en 71% van de maatschappelijke gebouwen aan deze strengere norm.
Het college heeft deze week de resultaten duurzaam bouwen 2009 vastgesteld.