Ingezonden persbericht


TLN: Insluiting zelfstandigen in arbeidstijdenrichtlijn strijdig met beginsel vrij ondernemerschap

Vanochtend heeft de werkgelegenheidscommissie van het Europees Parlement het voorstel van de Europese Commissie verworpen om zelfstandige chauffeurs uit te sluiten van de arbeidstijdenrichtlijn. De meerderheid van tegenstemmers werd vooral veroorzaakt door een plotselinge ommezwaai van Spaanse, Italiaanse en Griekse Europarlementariƫrs.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft verbijsterd gereageerd op deze stemming. Voorzitter Alexander Sakkers: "Zowel de Europese Commissie als de Transportministers hebben om zeer goede redenen deze insluiting van zelfstandigen afgewezen. Beperking van ondernemers in hun arbeidstijd is strijdig met het beginsel van vrij ondernemerschap. Daarnaast levert de insluiting van zelfstandigen geen extra bijdrage aan de verkeersveiligheid. Bovendien is handhaving van deze regeling voor zelfstandigen vrijwel onmogelijk. Opnieuw dreigt hiermee een EU regeling vastgesteld te worden die leeg is en die geen enkel doel dient. Ik zal dit morgen tijdens een persoonlijk gesprek met Eurocommissaris van transport, de heer Kallas, direct aan de orde stellen."

TLN is altijd een groot tegenstander geweest van het opnemen van zelfstandigen in de arbeidstijdenrichtlijn. Het komt in geen enkele sector voor dat zelfstandige ondernemers onder regelgeving voor werknemers vallen. TLN vindt het principieel onjuist wanneer ondernemerschap in de sector transport en logistiek als enige sector in heel Europa wordt beknot en tegengewerkt. Het voorstel zoals het door de Europese Commissie is gedaan - waarbij zelfstandigen niet onder het regime van de 48-urige werkweek vallen - is daarom het enige juiste.