Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Top 3 zorgen bij ongewenste zwangerschap blijft gelijk

Amersfoort, 28 april - De top drie van problematiek die ontstaat of gepaard gaat met een onbedoelde of ongewenste zwangerschap, is gelijk gebleven. Zo blijkt uit de jaarcijfers 2009 van de hulpverleningorganisatie VBOK. Huisvesting, toekomstperspectief en relatie met partner, ouders of derden spelen een zeer belangrijke rol in de problematiek rond de zwangerschap.

Hulpverlening
Dit is een belangrijk resultaat van het jaarverslag 2009 van de hulpverleningsorganisatie de VBOK. De druk vanuit relaties die 24% van de vrouwen in 2009 bij hun zwangerschap ervaren is groot. De mening van partner/ verwekker, ouders of derden weegt zwaar op de schouders van de jonge vrouwen.'Een zorgwekkend cijfer', aldus Bea Sonneveld, manager hulpverlening. 'Deze vrouwen voelen zich niet begrepen door hun omgeving waardoor het vangnet van familie en vrienden wegvalt.' Ook het niet beschikken over of het vinden van geschikte huisvesting en weinig zicht op toekomstmogelijkheden bepaalden veelal dat er een keuze gemaakt moest worden over het uitdragen van de zwangerschap. In 2009 heeft de VBOK ruim 2000 hulpvragen beantwoord aangaande ongewenste en onbedoelde zwangerschap, verwerking van een miskraam, bij zwangerschap van een kindje met een beperking en bij vastgelopen verwerking na een abortus.

Voorlichting
De VBOK pleit zodoende voor méér voorlichtingsles zodat preventief de discussie bij jongeren over het voorkomen van een onbedoelde of ongewenste zwangerschap wordt aangezwengeld. Er heeft bij de VBOK in 2009 al een stijging plaatsgevonden in het aantal voorlichtingslessen. 'Die stijging van het aantal voorlichtingsuren onder risicogroepen wil de VBOK in 2010 voort te zetten', aldus Van Veelen, directeur van de VBOK. Met de voorlichtingslessen in 2009 zijn landelijk ruim 20.000 leerlingen bereikt in zowel de bovenbouw van het basisonderwijs als de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Over de VBOK
De VBOK is dé organisatie die moeder, vader en ongeboren kind gelijkwaardig betrekt in voorlichting en hulpverlening bij onbedoelde en/of ongewenste zwangerschap, bij zwangerschap van een kindje met een beperking en bij vastgelopen verwerking van een abortus. De hulplijn is 7 dagen in de week bereikbaar 0900- 202 10 88 (0,05 ct/ p.m.) of per mail via hulpverlening@vbok.nl