Ingezonden persbericht


Persbericht

Heerlen, 28 april 2010

Reactie Parkstad Limburg op MKBA Herstructurering

Investeren loont en de herstructurering van de woonsector in Parkstad Limburg zit op het juiste spoor. Dat is de belangrijkste conclusie die Stadsregio Parkstad Limburg trekt uit de "Maatschappelijke Kosten- Batenanalyse" (MKBA) van de Herstructureringsaanpak Parkstad Limburg, die vandaag verschijnt.

Een investering van 560 miljoen euro zou in 2040 een `leefbaarheidswinst' ter waarde van 1,2 miljard euro opleveren. Dat blijkt uit de MKBA die vandaag is overhandigd aan minister Eimert van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie), Paul Depla (voorzitter van Stadsregio Parkstad Limburg) en Limburgs gedeputeerde Noël Lebens.

Voor Parkstad Limburg is het nogmaals een bevestiging dat de regio op het goede spoor zit wat betreft het omgaan met krimp. Vorige week gaf de Atlas Nederlandse Gemeenten al eenzelfde signaal: de leefbaarheid van Heerlen als centrumgemeente van de regio Parkstad zit in de lift, als gevolg van de investeringen in leefbaarheid.

Waar de Atlas inging op gedane investeringen tot nu toe, geeft de MKBA inzicht in de toekomst. Een investering van 560 miljoen euro in de woonsector geeft een `leefbaarheidswinst' van 1,2 miljard euro. Overigens vraagt het op peil houden van de leefbaarheid ook investeringen op andere terreinen dan de woonsector. Onderwijs- en zorginstellingen in Parkstad bijvoorbeeld, investeren ook nu al in de herstructurering op hún gebieden.

Voorzitter Paul Depla van Parkstad Limburg: "De opgave voor Parkstad is groot, de benodigde investering van 560 miljoen euro liegt er niet om. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze regio komende tijd de enige stedelijke regio in het land is die te maken heeft met krimp. Dat maakt de benodigde investering aanzienlijk. Van de andere kant is het een investering die over enkele decennia wordt uitgesmeerd."

De MKBA is in feite een doorberekening van het plan waarmee Parkstad al aan de slag is. Het rapport bevestigt dat de regio met de herstructurering op het goede spoor zit. Regio, gemeenten en partners zoals de woningcorporaties zijn aan de slag met de herstructurering van de regio op het gebied van Wonen. Een aanzienlijk deel van de nu berekende kosten zal voor rekening komen van de regio; niet alleen de overheden maar ook de corporaties.

Dat VROM, provincie en regio de MKBA vandaag samen krijgen aangereikt is voor Parkstad een helder en juist signaal: de opgave van Parkstad om de leefbaarheid van velen op orde te houden is van een omvang die een gezamenlijke inspanning vergt. Het gaat om veel geld, maar ook om veel mensen die uiteindelijk veel baat gaan hebben bij gezamenlijke investeringen.