Ingezonden persbericht


Marije Cornelissen naar verboden Gay Pride Moldavië

BRUSSEL, 28 april - GroenLinks- europarlementariër Marije Cornelissen neemt op 1 en 2 mei deel aan het Gay Pride festival in Chisinau, Moldavië. Vandaag werd bekend dat de burgermeester van Chisinau de gay pride manifestatie in het centrum van de stad verbiedt. Hij wil de betoging verplaatsen naar een afgelegen plek buiten de stad.

Cornelissen: "Met mijn aanwezigheid wil ik de Moldavische homo´s, lesbiennes en transgenders een hart onder de riem steken. Bovendien is het belangrijk om te laten zien dat ze niet alleen staan in hun strijd voor gelijke rechten, maar dat ze gesteund worden vanuit het Europees Parlement."

Een groep Europarlementariërs waaronder Marije Cornelissen, heeft een brief gestuurd aan de burgemeester van Chisinau, Dorin Chirtoaca, waarin ze hem oproepen het recht om te demonstreren te waarborgen en de veiligheid van de betogers te garanderen.

Bij eerdere Gay Pride manifestaties in Moldavië faalden de autoriteiten in de bescherming van de betogers tegen geweld. Ook nu heeft de burgemeester aangegeven niet zeker te weten of hij de veiligheid wel kan garanderen. Religieuze organisaties die een tegen-manifestatie houden heeft hij wel bescherming toegezegd.

"Het is onacceptabel dat de vreedzame optocht wordt verboden en dat de Moldavische autoriteiten selectief omgaan met het beschermen van haar burgers. Dit is in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens."




Ingezonden persbericht