Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 27 april 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Beslissing op bezwaar. Burgemeester en wethouders van Haaksbergen. Cultuurprogramma "OVERAL/OVERIJSSEL" (GM-beslissing d.d. 23-4-2010)
Kenmerk: 2010/049626

De gemeente Haaksbergen heeft te kennen gegeven in aanmerking te willen komen voor deelname aan het programma Cultuurdeelname 2009-2012 "OVERAL/OVERIJSSEL". De aanvraag voldeed echter niet aan de gestelde criteria, zodat Gedeputeerde Staten de gemeente Haaksbergen niet hebben geselecteerd voor deelname. De plannen waren onvoldoende concreet. De provincie wil juist subsidie geven aan concrete activiteiten waardoor meer mensen actief aan de slag kunnen gaan met kunst en cultuur. De aangevoerde bezwaren geven Gedeputeerde Staten geen aanleiding om hun besluit te herzien.

Onderwerp: Stimuleringsregeling Luchtwassers
Kenmerk: 2010/0054834

Gedeputeerde Staten stellen een bedrag van ¤ 1.500.000,-- beschikbaar voor het stimuleren van de toepassing van gecombineerde luchtwassers voor de intensieve veehouderij in 2010. Dit bedrag wordt gefinancierd uit de Investeren in Overijssel-middelen. Het doel van de stimuleringsregeling is om een bijdrage te leveren aan de vermindering van de stikstofdepositie op Natura 2000 gebieden en tevens bij te dragen aan het creëren van ontwikkelingsruimte voor de sector. Voor het uitvoeren van de subsidieregeling wordt aangesloten bij de module gecombineerde luchtwassystemen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De openstelling van de module gecombineerde luchtwassers van het rijk staat gepland voor 1 juni tot en met 15 juli 2010.

Onderwerp: Beslissing op bezwaar. Nijhoff Grindmaatschappij B.V. te Almelo c.s. Oplegging last onder dwangsom. Kenmerk: 2010/0045093

Aan Nijhoff Grindmaatschappij B.V. te Almelo is een last onder dwangsom opgelegd wegens het overtreden van de voorschriften van de milieuvergunning en de Wet milieubeheer. Het gaat om het mengen van gevaarlijke afvalstoffen met gewone afvalstoffen en om het niet voeren van de juiste begeleidingsdocumenten bij grondtransporten. Nijhoff maakt daartegen bezwaar. Gedeputeerde Staten hebben het bezwaar ongegrond verklaard. Dit betekent dat het handhavingsbesluit in stand blijft.

Onderwerp: Concept Voortgangsrapportage Meerjarenprogramma Vitale bedrijvigheid 2009-2015 Kenmerk: 2010/0059246

GS stellen Provinciale Staten jaarlijks door middel van een voortgangsrapportage op de hoogte van de uitvoering van het Meerjarenprogramma Vitale bedrijvigheid 2009-2015. GS besluiten het concept van de voortgangsrapportage vooruitlopend op toezending aan PS voor reactie voor te leggen aan de Milieucommissie van de Kamer van Koophandel, de Sociaal Economische raad Overijssel en de Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving.

Onderwerp: Natura 2000: beleidskader stikstof voor veehouderijen. Kenmerk: 2010/0059819

Gedeputeerde Staten stellen een beleidskader vast voor de toetsing van vergunningaanvragen van veehouderijen die stikstofdepositie veroorzaken op Natura 2000-gebieden. Dit beleidskader is ook het uitgangspunt bij het opstellen van Natura 2000-beheerplannen. Het beleidskader biedt binnen bepaalde voorwaarden ruimte aan bedrijfsontwikkeling. Door voorwaarden te stellen aan ontwikkelingen kan worden gegarandeerd dat de stikstofdepositie die nu te hoog is op lange termijn daalt. Dit is nodig om schade aan de beschermde natuurwaarden te voorkomen. Met inwerkingtreding van de Crisis- en Herstelwet is een wijziging doorgevoerd in de Natuurbeschermingswet 1998. Artikel 19kd van deze wet bepaalt dat de vergunningplicht komt te vervallen als de depositie op een Natura 2000-gebied niet toeneemt ten opzichte van 7 december 2004. In het beleidskader stikstof is uitgewerkt dat een daling van de depositie nodig is om verslechtering van de kwaliteit van voor stikstof gevoelige habitats te voorkomen. Volgens artikel 19ke van de Natuurbeschermingswet zijn Gedeputeerde Staten verplicht om passende maatregelen te nemen om verslechtering van de kwaliteit van voor stikstofgevoelige habitattypen tegen te gaan. Gedeputeerde Staten zullen daarom aan Provinciale Staten voorstellen de voorwaarden die in het beleidskader stikstof zijn uitgewerkt door te vertalen in een provinciale verordening. Indien een veehouderij buiten de vergunningplicht valt op grond van artikel 19kd van de Natuurbeschermingswet zijn de voorwaarden van het beleidskader stik stof dan van toepassing via artikel 19ke.

Onderwerp: verslag huisvesting statushouders West-Overijssel 2009-II
Kenmerk: 2010/0041842

Tweemaal per jaar krijgen alle gemeenten van het rijk een taakstelling voor wat betreft de huisvesting van reguliere statushouders en een taakstelling voor de huisvesting van personen die vallen onder de zogenaamde pardonregeling. Gedeputeerde staten zien toe op de uitvoering van die taakstellingen voor de 11 West Overijsselse gemeenten. Een aantal gemeenten heeft niet aan de taakstellingen voldaan. Gedeputeerde Staten hebben besloten om, alvorens daadwerkelijk in de plaats te treden, de gemeente die ondanks 6 maanden uitstel niet hebben voldaan aan hun taakstelling voor de eerste helft van 2009 voor de huisvesting van reguliere statushouders uit te nodigen voor een hoorzitting.

Onderwerp: Vastgestelde Structuurvisie gemeente Olst-Wijhe "Versterken van een dijk van een gemeente". Kenmerk: 2010/0071865

GS reageren op de door de gemeente Olst-Wijhe vastgestelde Toekomstvisie Olst-Wijhe 'Versterken van een dijk van een gemeente'. GS geven aan het grotendeels eens te zijn met de Toekomstvisie. Voor wat betreft woningbouw zijn inmiddels andere afspraken gemaakt en over het onderwerp ''noordelijke aansluiting op de N337 bij Wijhe' wordt nu geen uitspraak gedaan, omdat over dat onderwerp nog overleg plaatsvindt.

Onderwerp: Vastgesteld bestemmingsplan 'Oosterparallelweg 2007', gemeente Staphorst (nieuw besluit) Kenmerk: 2010/0123171

Het bestemmingsplan 'Oosterparallelweg 2007' van de gemeente Staphorst voorziet in de ontwikkeling van een bedrijventerrein voor kleinschalige bedrijven. Gedeputeerde Staten hebben dit bestemmingsplan op 10 juni 2008 goedgekeurd, maar hun besluit is door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigd voor een deel van het plangebied. De reden daarvoor is dat op dit onderdeel volgens de Afdeling een deugdelijke motivering ontbrak. Onder aanvulling van argumentatie is dit plandeel nu opnieuw goed gekeurd. Gedeputeerde Staten zijn van oordeel zijn dat de gemeente voor dit plandeel terecht vasthoudt aan een maximummaat voor bedrijfspercelen van 7.500 m2. Hierdoor wordt het stedenbouwkundige uitgangspunt geborgd dat op dit terrein zich alleen kleinschalige bedrijven kunnen vestigen. Voor grootschaliger bedrijven is het bedrijventerrein De Esch III beschikbaar.

Onderwerp: RO en het beleidskader stikstof voor veehouderijen Kenmerk: 2010/073130

GS hebben op 13 april 2010 het beleidskader stikstof voor veehouderijen vastgesteld. Daarmee wordt de impasse doorbroken waardoor veehouderijen nabij Natura 2000-gebieden feitelijk op slot zijn komen te staan doordat het niet duidelijk was of een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet zou kunnen worden verleend. Dit betekende dat bestemmingsplanherzieningen gericht op uitbreiding van agrarisch bouwblokken ook stil kwamen te vallen. Door de vaststelling van het beleidskader wordt gemeenten en initiatiefnemers duidelijkheid geboden op de vraag hoe onderbouwd kan worden dat een uitbreiding van een agrarisch bedrijf voldoet aan de eisen van de Natuurbeschermingswet. Deze onderbouwing kan plaatsvinden in het kader van een partiële herziening van het bestemmingsplan voor een specifiek bedrijf, maar kan ook in de vorm van een wijzigingsvoorwaarde als een verplichting meegegeven worden aan ontwikkelingsregelingen in een bestemmingsplan voor het buitengebied.

Onderwerp: Co-financiering 3e tranch stimuleringsmaatregelen bouw Kenmerk: 2010/0074071

Om de bouw van woningen te stimuleren en de werkgelegenheid in de bouwsector te behouden, hebben Gedeputeerde Staten besloten om vooruitlopend op de integrale afweging in de Perspectiefnota, ¤ 4 miljoen beschikbaar te stellen voor de co-financiering van de rijksmaatregelen. Hierdoor weten gemeenten versneld hoeveel middelen de provincie beschikbaar stelt.

Onderwerp: Voordracht Natura 2000 gebieden voor opname in Programmatische Aanpak Stikstof Kenmerk: 2010/0073413

Gedeputeerde Staten dragen in een brief aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit alle Natura 2000 gebieden in Overijssel voor, voor opname in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Daarmee wordt zowel op rijksniveau als op provinciaal niveau gewerkt aan een vermindering van de stikstofdepositie. Ook zullen verschillende sectoren hun bijdrage moeten leveren (verkeer, industrie en landbouw). Gedeputeerde Staten willen hiermee de juridische houdbaarheid van vergunningen en Natura 200 beheerplannen verhogen. Ook kan binnen de context van een PAS makkelijker ruimte worden geboden aan economische ontwikkelingen.

Onderwerp: ontwerpjaarstukken 2009, grondexploitatie 2010, begroting 2011 Kenmerk: 2010/0067254

GS stemmen in met de jaarstukken RBT 2009, de geactualiseerde grondexploitatie 2010 en ontwerp begroting 2011.

Onderwerp: Staat van Overijssel 2010
Kenmerk: 2010/0071591

De Provincie Overijssel publiceert de Staat van Overijssel 2010. De Staat van Overijssel geeft antwoord op de vraag: Hoe is de situatie in Overijssel? Maar ook: Wat vinden de inwoners van Overijssel daarvan? De antwoorden op deze vragen worden gegeven in de vorm van teksten en cijfers per beleidsonderwerp. Verder worden de onderwerpen met foto's, kaarten en grafieken nader toegelicht.

Onderwerp: Aanbieding vernieuwde brochure structurele milieusamenwerking Noordrijn-Westfalen , Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg. Kenmerk: 2010/0073121

Er is een nieuwe brochure verschenen, waarin de grensoverschrijdende milieusamenwerking tussen de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) en de aangrenzende Nederlandse provincies Gelderland, Limburg, Brabant en Overijssel wordt toegelicht. In de brochure vindt u informatie over het belang, de werkwijze en de inhoud van de projecten. De brochure wordt ter kennisname toegezonden aan Provinciale Staten en is te raadplegen op de provinciale website.

Onderwerp: Vaststellen ontwerp-Natuurbeheerplan
Kenmerk: 2010/0073025

De provincie Overijssel werkt aan het realiseren van duurzaam natuur- en landschapsbeheer. Eén van de mogelijkheden die de provincie hiertoe biedt is het provinciale Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL). Met dit SNL kunnen Gedeputeerde Staten subsidies voor een periode van maximaal 6 jaar verlenen aan particulieren en terreinbeherende organisaties die natuur en landschap in de provincie beheren. Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp van het Natuurbeheerplan vastgesteld. Het Natuurbeheerplan geeft aan waar welke SNL-subsidies mogelijk zijn. Belanghebbenden kunnen in deze periode van 14 mei 2010 tot en met 25 juni 2010 hun zienswijze op het plan kenbaar maken. Het ontwerpplan en de bijbehorende kaarten liggen ter inzage op het provinciehuis te Zwolle en is digitaal in te zien via http://www.overijssel.nl/thema's/natuur-platteland/groenloket. Mede op basis van de ingekomen zienswijzen, stellen Gedeputeerde Staten het plan uiterlijk eind september 2010 vast. Gedeputeerde Staten vragen de Provinciale Commissie Landelijk Gebied om advies en informeren Provinciale Staten over het ontwerp.

Onderwerp: Wijziging bevoegdhedenbesluiten
Kenmerk: 2010/0064816

Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koningin hebben besloten om de Bevoegdhedenlijsten te wijzigen. In de lijsten is bepaald over welke zaken gedeputeerden en ambtenaren in mandaat c.q. volmacht/machtiging beslissingen mogen nemen of handelingen mogen verrichten. De bevoegdheden zijn, na publicatie in het Provinciaal Blad, in te zien in het Bevoegdhedenregister Provincie Overijssel op www.overijssel.nl en het provinciehuis te Zwolle. De bevoegdhedenlijsten treden na publicatie in werking

Onderwerp: PS vraag milieuvriendelijk openbaar vervoer Kenmerk: 2010/0062509

GS antwoordt PS op haar vraag over milieuvriendelijke ontwikkelingen in het OV: Het materieel in het openbaar vervoer is na de laatste ronde aanbestedingen milieuvriendelijker geworden. Verlaging van de NOx (o.a. stikstof) uitstoot met 75% op de nieuwe bussen die eind augustus gaan rijden, daarmee wordt bijgedragen aan een betere luchtkwaliteit. Een vermindering van de CO2 uitstoot van de bus met 20%, energielabels A en B voor de regiotaxi en de tram Zwolle-Kampen gaat op elektriciteit rijden.

Onderwerp: ondertekening convenanten inpassing zorgaanbod en voogdij LWI in stelsel van jeugdzorg Kenmerk: 2010/0037078

Het college heeft, op verzoek van de minister voor Jeugd en Gezin en de minister van Justitie, besloten in te stemmen met de afspraken die door respectievelijk Jeugd en Gezin, Justitie, IPO en de betrokken zogenoemde landelijk werkende instellingen (te weten Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn, William Schrikker Stichting Pleegzorg en Stichting Joods Maatschappelijk Werk, Harreveld en Hoenderloo) zijn vastgelegd in een tweetal convenanten. De convenanten bieden een vervolg op in 2006 aangegane convenanten en bevatten die afspraken die nodig zijn om de, in het kader van de Wet op de Jeugdzorg beoogde inpassing van (gezins)voogdij- en jeugdreclasseringstaken en het zorgaanbod van betrokken instellingen in het stelsel voor jeugdzorg, zorgvuldig uit te voeren. De convenanten worden namens de provincie Overijssel ondertekend door de Commissaris van de Koningin de heer G.J. Janssen De provincie Overijssel blijft namens de andere provincies voor de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, onderdeel jeugdzorg en Reclassering (LJ&R) als (financiële) contactprovincie optreden.

Onderwerp: Convenant Riec Oost-Nederland
Kenmerk: 2010/0060133

De provincie Overijssel ondertekent het "Regionaal convenant bestuurlijke aanpak georganiseerde misdaad voor de regio Oost-Nederland". Met de ondertekening van het convenant gaat de provincie Overijssel de samenwerking aan binnen het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland die gericht is op de bestuurlijke aanpak door decentrale overheden in Oost Nederland van georganiseerde misdaad. Hiermee wordt voorkomen dat criminelen of criminele organisaties bewust of onbewust door de overheid worden gefaciliteerd.