Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief van Provinciale Staten

Nummer 6/ april 2010
PS-Flits

Kort nieuws uit de vergadering van Provinciale Staten van maandag 26 april 2010

Impasse 2010 Bureau Jeugdzorg Utrecht
Provinciale Staten voerden een stevig debat over het statenvoorstel impasse 2010 Bureau Jeugdzorg Utrecht (BJZU). De fracties maakten zich grote zorgen over het verschil van 3 mil- joen euro tussen de aangevraagde subsidie van BJZU en het in het statenvoorstel toegekende bedrag door de provincie. De 3 miljoen euro moet door BJZU zelf opgebracht worden en dat leidt tot drastische bezuinigingsmaatregelen. De Staten maakten zich zorgen of de bezuinigin- gen niet zouden kunnen leiden tot een daling van kwaliteit in de jeugdzorg. Temeer daar er ook nog onduidelijkheid bestaat over de juistheid van de groeicijfers in de Utrechtse jeugd- zorg.

Gedeputeerde mevrouw Haak gaf aan dat de BJZU de komende maanden fors moet bezuini- gen en dat hierdoor de kwaliteit van de jeugdzorg inderdaad tijdelijk minder goed kan zijn. Zij heeft met de jeugdzorginstellingen afgesproken dat aan het eind van het jaar de kwaliteit van de zorg weer op orde moet zijn. Zij beloofde ook spoedig inzicht in de precieze grootte van de zorgvraag.

Verschillende fracties vonden dat de gedeputeerde onvoldoende actief acteerde in dit dossier en de Staten te laat informeerde over de inhoud daarvan. Dit door fouten in de communicatie en de uitwisseling van gegevens die gemaakt zijn aan de kant van de provincie en aan de kant van BJZU. Dit was aanleiding voor de fracties van D66, GroenLinks en SP om een motie van afkeuring tegen het gevoerde beleid van GS in te dienen.

Gedeputeerde Haak gaf toe dat als teruggekeken wordt de regie beter had gekund. De pro- vincie en BJZU zijn er nu niet in geslaagd om tijdig afstemming over belangrijke zaken te be- reiken. Verder gaf zij aan dat BJZU een plan van aanpak maakt om de consequenties van de ontslagen, als gevolg van de bezuinigingen, op te vangen en in goede banen te leiden. Daar- naast is afgesproken dat de provincie de komende periode verscherpt toezicht heeft op BJZU. Na deze uitleg werd de motie van afkeuring ingetrokken.

De Staten namen daarna unaniem een motie aan waarin zij GS vroegen in een eigen plan van aanpak in juni aan te geven hoe zij de sturingsrelatie met Bureau Jeugdzorg weer op orde gaat brengen en op welke manier zij de eerdere aanbevelingen uit het statenaudit-rapport `sturen in vertrouwen', dat mede is uitgevoerd om de samenwerking tussen de provincie en BJZU te verbeteren, gaat oppakken. Verschillende fracties gaven aan dat hier geen verdere toekomstige financiële eisen uit mogen voort komen.

Het voorstel impasse 2010 Bureau Jeugdzorg Utrecht is aangenomen door Provinciale Staten. Dit betekent dat bij voorjaarsnota in juni verder besloten gaat worden over de gedeeltelijke financiering van het huidige tekort bij BJZU.

Visie "ontdek het palet" en gebiedsprogramma Heel de Heuvelrug Provinciale Staten waren tevreden met de visie en het gebiedsprogramma. Verschillende frac- ties complimenteerden de gedeputeerde met het resultaat. Wel waren er vragen over de fi- nanciering van het proces. Voor realisatie van het hele programma is veel meer geld nodig, dan voor deze periode door de provincie beschikbaar is gesteld met name voor recreatieve inpassingen en ecoducten. Gedeputeerde de heer Krol verzekerde de fracties dat Provinciale Staten in het uitvoeringsprogramma hebben aangegeven welke middelen voor deze statenpe- riode beschikbaar zijn en dat er nu niet beslist gaat worden over het geld na deze periode. Daarnaast gaf de gedeputeerde aan dat GS niet van plan zijn om geld te vragen voor de aan- leg van twee ecoducten tijdens de bespreking van de Voorjaarsnota in de statenvergadering van juni. Het voorstel werd door Provinciale Staten aangenomen.

A12 Salto: Inpassingsplan Rijsbruggerweg tracé
De fracties waren verdeeld over het statenvoorstel. De gemeente Houten zoekt naar een ex- tra ontsluiting op het snelwegennet. Het Rijsbruggertracé gaat via de gemeente Bunnik naar de A12. Omdat de betrokken gemeenten Houten, Zeist en Bunnik samen niet tot een oplos- sing kwamen, hebben Gedeputeerde Staten voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening, die het mogelijk maakt voor de provincie om uit provinciaal belang de gemeenten te `overrulen' en met een eigen voorstel, een inpassingsplan, te komen. Dat eigen voorstel is het Rijsbruggerweg tracé. Een aantal fracties was voorstander omdat dit de enig overgebleven reële mogelijkheid was en omdat de groeigemeente Houten deze ontslui- ting hard nodig heeft. Enkele andere fracties waren tegen het besluit omdat zij denken dat er nog alternatieven zijn die beter onderzocht kunnen worden en omdat zij het provinciaal be- lang, om zo veel mogelijk doorsnijding van landschap te voorkomen, doorslaggevend vinden. Gedeputeerde de heer Van Lunteren gaf aan dat de procedure zorgvuldig moet lopen, met name gelet op het feit dat het de eerste keer is dat de provincie gebruik maakt van dit instru- ment. De huidige MER zal daarom geactualiseerd worden, en op basis daarvan zal dit traject beoordeeld worden. Met uitzondering van GroenLinks, de SP, D66 en de PvdD, stemden de andere aanwezige fracties in met het voorstel.

Overige besluiten
Provinciale Staten stemden in met het statenvoorstel Wijziging subsidieverordening Inrichting Landelijk Gebied, het statenvoorstel Tijdelijke stimuleringsregeling Fietsen naar het werk Pro- vincie Utrecht 2010-2011, het statenvoorstel Instellen reserve Masterplan Soesterberg en het statenvoorstel Vervolgproces Kerntaken.

Vergaderagenda mei
Maandag 10 mei om 14:00uur commissie Milieu, Mobiliteit en Economie Maandag 10 mei om 19:30 uur commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur Maandag 17 mei om 14:00 uur commissie Ruimte, Groen en Water Maandag 17 mei om 19:30 uur commissie Bestuur, Europa en Middelen Maandag 31 mei om 14:00 uur Provinciale Staten

Voor de actuele agenda en bijbehorende vergaderstukken kijkt u op:

http://www.stateninformatie.provincie-utrecht.nl/vergaderingen Met vriendelijke groeten,

Leo Graafhuis
Griffier

---- --