GroenLinks Zuid-Holland vraagt interpellatiedebat RijnGouweLijn


LEIDEN, 20100424 -- GroenLinks Zuid-Holland heeft een interpellatiedebat aangevraagd vanwege het coalitieakkoord in Leiden. De coalitie, bestaande uit D66-VVD-SP-CDA hebben zich gekeerd tegen een eerder afgesloten bestuursakkoord over de RijnGouweLijn. De RijnGouweLijn is de geplande tramlijn tussen Gouda en Katwijk-Noordwijk, die het centrum van Leiden aandoet.

Statenlid Alfred Blokhuizen, aanvrager van het "spoeddebat", hierover: "Het is zeer ongebruikelijk dat overheden elkaars contracten opzeggen. Dat is heel slecht voor het land, want als dat gewoonte wordt kan nooit meer iets worden gerealiseerd. Ik ben groot voorstander van uitstekend openbaar vervoer en juich deze nieuwe tramlijn dan ook toe. Het is ook zo zorgelijk in dit geval, omdat tijdens de presentatie van het collegeprogramma van Leiden bleek dat de coalitiepartners niet eens de gevolgen overzagen van hun handelen. Provincie Zuid-Holland investeert graag in Leiden, daar mogen we ook wel wat voor terugvragen. Ik vraag me ook af of Leiden alleen maar een vertragingstactiek hanteert en eigenlijk ook wel weet dat men uiteindelijk weer door de bocht moet. Ik wil o.a. weten wat onze standvastige gedeputeerde Asje van Dijk aan deze situatie gaat doen en wie de schade gaat betalen als er vertraging ontstaat. Ook wil ik weten of de provincie dan ook nog heel enthousiast wil meewerken aan de zaken die Leiden wèl wil van de Provincie, zoals aanpassen Lammenschansplein, Ringweg Oost en de Rijnlandroute".

Het debat vindt woensdag 28 april plaats vanaf 10.00 uur en is live te volgen via de webcast op www.zuid-holland.nl.



VERZOEK INTERPELLATIE

Aan : de voorzitter van Provinciale Staten
Datum : 23-10-2010
Ondergetekende wenst gebruik te maken van de mogelijkheid tot interpellatie tijdens de vergadering van Provinciale Staten van Zuid-Holland dd.28-04-2010 in verband met het navolgende:

Toelichting
In het coalitieakkoord dat in Leiden is opgesteld staat dat er zeer serieus moet worden bekeken of er in Leiden afscheid kan worden genomen van het bestuursakkoord, inzake de RijnGouweLijn, met de Provincie. Daarmee zou de aanleg van de RijnGouweLijn door het centrum van Leiden onmogelijk moeten worden gemaakt. Een commissie moet worden ingesteld om de (financiele) schade voor Leiden zoveel mogelijk te beperken. In de media wordt daaraan met veel tromgeroffel ruchtbaarheid gegeven. In de persconferentie hierover werd aangegeven dat de coalitiepartners in Leiden de gevolgen van het opzeggen van het bestuursakkoord nog niet overzagen.

Vragen die onderwerp vormen van interpellatie

1. Heeft GS al contact gehad over de RGL met het nieuw te vormen College van B&W van Leiden? Zo ja, wat is de huidige stand van zaken?
2. Hoe classificeert u de handelswijze van het nieuwe gemeentebestuur van Leiden?
3. Welke gevolgen heeft het mogelijk opzeggen van het bestuursakkoord voor:
- de voortgang aanleg RijnGouweLijn
- het aanbestedingstraject
- de bestuurlijke verhoudingen met Leiden
- de projecten die Leiden wil realiseren met medewerking van de Provincie, zoals woningbouw Oostvlietpolder, Ringweg Oost via Leiderdorp, Biosciencepark e.d. Ook de medefinanciering van deze projecten zijn hier van belang.
4. Naar het lijkt worden de procedures voor het wijzigen van de noodzakelijke bestemmingsplannen in Leiden niet of vertraagd uitgevoerd. Wat kunt u doen om effecten van deze mogelijke vertragingstactiek teniet te doen?
5. Welke mogelijkheden heeft u, naast de eerder door PS verleende toestemming tot het gebruik van doorzettingsmacht, om Leiden te bewegen / verleiden om alsnog mee te werken?
6. Is GS bereid om de doorzettingsmacht, als uiterste middel en op kortere termijn, in te zetten?
Fractie GroenLinks

A.B. Blokhuizen
GroenLinks Zuid-Holland





Ingezonden persbericht