Gemeente Winterswijk


Herinrichting sportparken Jaspers en De Hunenbulten in Winterswijk

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad groen licht gevraagd voor de herinrichting van de sportparken Jaspers en De Hunenbulten (het huidige SKVW-terrein). Op 29 april 2010 neemt de raad hierover een besluit.

Streefbeeld
In 2007 heeft de gemeenteraad de Sportnota unaniem vastgesteld. In deze sportnota, die is opgesteld in nauwe samenwerking met de Winterswijkse sportverenigingen, onderwijs- en welzijnsinstellingen, is het streefbeeld vastgelegd op het gebied van sport en sportaccommodaties. In dit streefbeeld is ook de gewenste herinrichting van de sportparken Jaspers en De Hunenbulten al benoemd en nu wil het college daar daadwerkelijk invulling aan geven. Het plan houdt onder meer in dat de voetbalverenigingen WVC en SKVW gaan verhuizen naar sportpark Jaspers en dat honk- en softbalvereniging Hickory en atletiekvereniging Archeus een nieuw onderkomen krijgen op sportpark De Hunenbulten, het huidige SKVW-terrein. De huidige WVC-locatie zal in de toekomst worden herontwikkeld naar woningbouw.

Wet Voorkeursrecht Gemeenten (Wvg)
In 2009 heeft de gemeenteraad de Wvg gevestigd op de gronden die noodzakelijk zijn voor de uitbreiding van sportpark Jaspers. In goed overleg met de betrokken grondeigenaren zijn vervolgens onderhandelingen gevoerd over de aankoop van die gronden. Naar verwachting kan op korte termijn tot verwerving worden overgegaan.

Draagvlak bij verenigingen
In het afgelopen jaar heeft de gemeente veelvuldig overleg gehad met de betrokken verenigingen. Daarbij hebben alle verenigingen aangegeven dat zij de herinrichting van de sportparken Jaspers en De Hunenbulten van harte ondersteunen of zelfs als een noodzaak zien voor de toekomst van de sportverenigingen. De voetbalverenigingen WVC, SKVW en v.v. Winterswijk hebben eind 2009 daarom al een intentieverklaring ingediend bij de gemeente om aan te geven dat zij graag willen meewerken aan deze operatie.

Unieke kans
Door de herinrichting van de sportparken Jaspers en De Hunenbulten krijgt Winterswijk de beschikking over een fantastisch aanbod van sportaccommodaties dat door sommigen al wordt getypeerd als 'Klein Papendal'. De drie genoemde voetbalverenigingen hebben zelfs al gemeld dat zij op eigen initiatief zeer vergaand willen gaan samenwerken als dit plan doorgaat: dat mag voor de Winterswijkse sport zelfs historisch genoemd worden.