Gemeente Apeldoorn

Nummer 68
Datum 15-04-2010

Apeldoorn staat stil bij slachtoffers 30 april 2009

Koninginnedag 2009 heeft op Apeldoorn een onuitwisbare indruk achtergelaten. Het was daarom de wens van de Stuurgroep Koninginnedag 2009 om in 2010 stil te staan bij de slachtoffers van Koninginnedag. Vooruitlopend op 30 april a.s., de dag waarop Apeldoorn ingetogen Koninginnedag viert, herdenkt de gemeente daarom op 29 april de slachtoffers van de dramatische gebeurtenissen van vorig jaar.

Op 29 april onthullen Hare Majesteit de Koningin en burgemeester mr. G.J. de Graaf om circa 16.00 uur het herinneringsmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Bij de onthulling van dit monument, gemaakt door glaskunstenaar Menno Jonker, zijn naast slachtoffers en nabestaanden ook leden van de Koninklijke Familie aanwezig. Het monument komt bij het kruispunt Jachtlaan/Loolaan op de locatie waar in 2009 spontaan een bloemenmonument is ontstaan. De dag wordt om 20.00 uur afgesloten in de Grote Kerk met een concert van het Nederlands Christelijk Symfonisch Orkest, opgedragen aan de slachtoffers en de Koninklijke Familie. Het orkest brengt met medewerking van pianist Daniël Wayenberg en sopraan Marina Besselink een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd stuk ten gehore. Het gratis concert duurt tot 21.30 uur.

Voor een respectvolle overgang naar Koninginnedag 2010 is voor 30 april een speciaal programma ontwikkeld. Een expositie van kunstwerken op de Loolaan vormt een overgang van de droevige gebeurtenissen van 2009 naar het feestelijke maar ingetogen programma op Koninginnedag 2010. De kunstwerken zijn gemaakt van breekbare materialen en geven op symbolische wijze de kwetsbaarheid van het leven aan.

In het stadhuis van de gemeente Apeldoorn liggen vanaf maandag 26 april tot en met vrijdag 14 mei op werkdagen onder andere tekeningen, gedichten, teksten en knuffels tentoongesteld die vorig jaar zijn neergelegd bij het kruispunt op de Jachtlaan/Loolaan.

Met deze symbolische overgang en de onthulling van het herinneringsmonument willen de gemeente en de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn, Koninklijk Apeldoorn en Nationaal Museum Paleis het Loo definitief de zwarte bladzijde in de geschiedenis van Apeldoorn omslaan om daarna Koninginnedag weer feestelijk en ongedwongen te kunnen vieren.

Als onderdeel van de Koninginnedagviering is tenslotte tot en met 1 augustus bij Nationaal Museum Paleis het Loo de tentoonstelling 'In de Koninklijke Poppenkraam' te zien.

Einde persbericht.