De Haagse Hogeschool

IFRAME: /images/pobtrans.gif

Dementie: goed nieuws, slecht nieuws

Intreerede nieuwe lector Psychogeriatrie aan De Haagse Hogeschool

Op donderdag 29 april houdt dr. Frans Hoogeveen, lector Psychogeriatrie aan De Haagse Hogeschool, zijn intreerede. Rode draad in zijn verhaal is dat er bij dementie grote verschillen zijn in de manier waarop betrokkenen deze ontwrichting ervaren. En dat er voor alle mensen met dementie en hun naasten moet worden gestreefd naar een acceptabele kwaliteit van leven.

Goed nieuws, slecht nieuws

In Nederland en de ons omringende landen blijft de levensverwachting toenemen. Demografische schattingen laten zien, dat van de kinderen die nu geboren worden, de helft de honderdjarige leeftijd zal bereiken. Er komen dus steeds meer ouderen. Een deel van hen blijft tot op hoge leeftijd gezond en actief. Toch gaat de ouderdom ook gepaard met ziekte en verval. Er zijn vele ouderdomsziekten, waarvan dementie de meest invaliderende is; een ernstige en ontwrichtende aandoening, zowel voor degene die eraan lijdt, als voor diens naasten. Desalniettemin zijn er grote verschillen in de manier waarop betrokkenen deze ontwrichting ervaren. Met deze diversiteit zal in de zorg en begeleiding rekening gehouden moeten worden. Ondanks alle problemen die dementie met zich meebrengt, moet voor alle mensen met dementie en hun naasten worden gestreefd naar een acceptabele kwaliteit van leven.

Over het lectoraat Psychogeriatrie

Nederland telt momenteel circa 270.000 mensen met dementie. Dit aantal zal in de komende decennia verdubbelen door de toenemende vergrijzing. Het aantal professionals in de zorg voor mensen met dementie neemt naar verhouding af. Dat zijn zorgwekkende ontwikkelingen, want zorgen voor mensen met dementie is een ingewikkeld vak. Innovatief praktijkgericht onderzoek en goede onderwijs- en ondersteuningsprogrammaâs voor (aankomende) professionals zijn daarom dringend noodzakelijk. Het lectoraat Psychogeriatrie wil daaraan een bijdrage leveren. In het lectoraat werken vijf partijen samen: De Haagse Hogeschool, Florence, WoonZorgcentra Haaglanden, ROC Mondriaan en ROC ASA. dehaagsehogeschool.nl/lectoraatpg

Over Frans Hoogeveen

Frans Hoogeveen is per 1 september 2009 benoemd tot lector Psychogeriatrie aan De Haagse Hogeschool. Hij studeerde Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde op âerrorless learningâ bij mensen met ernstige cognitieve beperkingen. Hij werkte achtereenvolgens als onderzoeker aan de Universiteit Leiden (1984-1990) en als gz-psycholoog in de Psychogeriatrie (1990-1993 bij de GDDV Den Haag en sinds 1993 bij Florence). Van 2005-2008 was hij voorzitter van de Vereniging voor Psychogeriatrie, een vereniging voor professionals in de Psychogeriatrie, aangesloten bij de International Psychogeriatric Association. Naast lector aan De Haagse Hogeschool is hij hoofdredacteur van DENKBEELD, tijdschrift voor Psychogeriatrie, en organisator/gespreksleider van het Alzheimer Café Rijswijk.

Programma

14.30 uur Ontvangst

15.00 uur Welkom door Rob Brons, voorzitter College van Bestuur van De Haagse

Hogeschool en door Ben van Gent, lid Raad van Bestuur Zorggroep Florence

15.10 uur Schaarste en creativiteit bouwen huizen als�

 door Hugo van Waarde, bestuurder Stichting Warm Thuis

15.30 uur Goed nieuws, slecht nieuws

 door Frans Hoogeveen, lector Psychogeriatrie

16.15 uur Nadere kennismaking bij een hapje en drankje

Â

Â

Plaats

Aula en foyer van De Haagse Hogeschool

Johanna Westerdijkplein 75

2521 EN Den Haag

Â