Rijksvoorlichtingsdienst

Fly-by boven Monument voor Operatie Manna in Rotterdam

Een transporttoestel van het type Beechcraft 18 voert tijdens een herdenking op 29 april een fly-by uit boven het Monument voor Operatie Manna in Rotterdam. Het toestel is afkomstig van van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht en heeft als thuisbasis de vliegbasis Gilze-Rijen.

Het 'Monument voor operatie Manna' herinnert de inwoners van Rotterdam aan operatie Manna-Chowhound. Tijdens deze onderneming werden door Britse en Amerikaanse bommenwerpers voedselpakketten gedropt boven het door de hongerwinter geteisterde West Nederland. Manna betekent 'brood uit de hemel'.

Het monument is een kunstwerk in het Paviljoen Observatorium, dat zich bevindt op de geluidswal tussen Rijksweg A20 en Nieuw Terbregge in Rotterdam. Het monument verbeeldt de stapeling van de voedselpakketten in de buik van het vliegtuig.

De Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (SKHV), die de fly-by verzorgt, is in 1969 opgericht. De stichting brengt en houdt propellervliegtuigen, die ooit in gebruik waren bij de Koninklijke Luchtmacht, in luchtwaardige staat. Hierdoor is de afgelopen decennia een unieke historische collectie ontstaan. De SKHV is dan ook uitgegroeid tot een toonaangevend vliegend museum.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed