Vrije Universiteit Amsterdam

Preventie en vroeginterventie bij paniekstoornis


* Startdatum: 29-04-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Prevention and early intervention in panic disorder. The effectiveness of the 'don't panic' course


* Spreker: P.A.M. Meulenbeek


* Promotor: prof.dr. W.J.M.J. Cuijpers prof.dr. Ph. Spinhoven


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

Een paniekaanval is een plotseling optredende intense angst of spanning die wordt begeleid door verschillende lichamelijke klachten, zoals trillen, zweten en duizeligheid. De door GGNet ontwikkelde cursus `Geen Paniek' is effectief in het verminderen van paniekklachten en de positieve effecten houden ook op langere termijn aan. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Peter Meulenbeek. Verder toont hij aan dat de cursus uitvoerbaar is in een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg en dat deze goed wordt ontvangen door de cursisten.

Paniekklachten komen veel voor en wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen kan er een paniekstoornis ontstaan. Per jaar heeft ongeveer een kwart miljoen Nederlanders in de leeftijd van 18-65 jaar last van een paniekstoornis: een psychische aandoening die de kwaliteit van leven vermindert, de kans op andere psychische stoornissen vergroot en hoge kosten met zich meebrengt. Jaarlijks gaat het om 80.000 nieuwe gevallen. Preventie en vroeginterventie bij mensen met lichte tot matige paniekklachten kan de ontwikkeling van een chronische stoornis mogelijk voorkomen. Met dit doel heeft GGNet de groepscursus `Geen Paniek' ontwikkeld. De cursus is bestemd voor volwassenen van 18 jaar tot 65 jaar die last hebben van lichte tot matige paniekklachten met of zonder bijkomende `pleinvrees'klachten. De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten onder deskundige begeleiding.

Meulenbeek beschrijft twee onderzoeken die de effectiviteit en uitvoerbaarheid van de cursus onderzochten. Verschillende GGZ-instellingen verdeeld over heel Nederland zijn betrokken bij de onderzoeken. Het eerste onderzoek betreft een pilotstudie waarbij twaalf GGZ-instellingen zijn betrokken. Er namen 114 cursisten aan dit onderzoek deel. Het tweede onderzoek betreft een gerandomiseerd onderzoek waarbij zeventien GGZ-instellingen zijn betrokken. In totaal namen 217 cursisten deel aan dit tweede onderzoek.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam