Technische Universiteit Delft

Studenten en bedrijven strijden om sterkste spaghettibrug

Wie bouwt de sterkste brug van louter spaghetti en lijm? Op 29 april 2010 organiseert studievereniging 'Practische Studie' bij de TU Delft de tiende editie van de Spaghetti Bruggenbouwwedstrijd. Studenten en bedrijven gaan de strijd aan om de sterkste of mooiste spaghettibrug te maken. De winnende brug, van spaghetti met een brugdek van lasagne, zal tientallen kilo's moeten kunnen dragen.

Bruggen
De Spaghetti Bruggenbouwwedstrijd bestaat uit drie onderdelen: de professionele wedstrijd, de studentenwedstrijd en de teamwedstrijd. Bij de professionele en de studentenwedstrijd bouwen de deelnemers op eigen locatie een spaghettibrug. De brug moet een overspanning hebben van 100 cm. Het totale gewicht van de brug moet liggen tussen de 250 en 950 gram (inclusief lijm en een belastinghaak). Op de wedstrijddag worden alle bruggen getest op bezwijkbelasting. Daarbij worden steeds grotere gewichten aan het midden van de brug gehangen, tot de brug bezwijkt. De studenten- en de professionele wedstrijd zijn twee aparte wedstrijden, maar toch is er ieder jaar weer een mooie strijd tussen beide. Beide groepen krijgen dezelfde opdracht. Het is de ultieme uitdaging voor de studenten een sterkere brug te bouwen dan de bedrijven.

Spectaculair
De beproeving met gewichten die aan de brug hangen is een spectaculaire aangelegenheid. De spaghetti vervormt mooi en de brug spat uiteindelijk onder luid gekraak uiteen. Om het geheel goed in beeld te brengen wordt het instorten van de brug herhaald door de opnames met een high speed camera direct te tonen.

Teamwedstrijd
Bij de teamwedstrijd kunnen de teams zich niet voorbereiden. De opdracht is geheim tot de opening van de wedstrijd. Hierna krijgen de teams 3 uur om hun constructie te bouwen. Bij dit onderdeel is de constructie niet per definitie een brug.

De winnaars van de wedstrijd krijgen naast de eer ook een prijs mee naar huis. Bij de teamwedstrijd kan een geldbedrag van 350 euro gewonnen worden. De hoofdprijs van de studentenwedstrijd is maar liefst 1000 euro. De bedrijven strijden om een naamplaatje op de wisselbeker en mogen deze een jaar in hun bezit houden. De wedstrijd vindt plaats op donderdag 29 april 2009 aan de faculteit Civiele Techniek te Delft. 's Ochtends strijden de verschillende teams tegen elkaar, 's middags nemen studenten en professionals het tegen elkaar op.

Kijk voor meer informatie op www.spaghetti.tudelft.nl.



Technische Universiteit Delft