Openbaar Ministerie

Snelrecht Koninginnenacht en -dag 2010 Groningen

27 april 2010 - Arrondissementsparket Groningen

OM Groningen hanteert snelrecht tijdens Koninginnenacht en -dag 2010

Vanaf donderdag 29 april 2010 tot en met zaterdag 1 mei 2010 wordt door het Openbaar Ministerie (OM) Groningen snelrecht gehanteerd. Dat betekent dat aan alle personen, die in de provincie en de stad Groningen worden aangehouden in verband met geweld of vernielingen, onmiddellijk een vervolgingsbeslissing wordt uitgereikt. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan geweld en agressie tegen overheidspersoneel, hulpverleners en andere mensen met een publieke taak.

Doel van de inzet van snelrecht is om de samenleving en verdachten duidelijk te maken dat tijdens de viering van evenementen zoals Koninginnedag, normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en meteen wordt bestraft. Het snelrecht wordt toegepast op Koninginnedag-gerelateerde misdrijven. De toepassing van het snelrecht begint op 29 april 2010 en eindigt in de ochtend van 1 mei 2010.

Dagvaarding in persoon
Alle verdachten die tijdens deze dagen worden aangehouden, worden overgebracht naar het cellencomplex van Regiopolitie Groningen. Op 30 april en 1 mei neemt de officier van justitie een strafrechtelijke beslissing in deze zaken. Wanneer de officier bepaalt dat de zaak op korte termijn vervolgd kan worden, dan krijgt de verdachte een dagvaarding uitgereikt.

Snelrechtzitting 31 mei
Op maandag 31 mei 2010 zullen alle verdachten die in het kader van snelrecht een dagvaarding hebben ontvangen, terechtstaan voor de Groningse rechtbank. Daarbij zullen de hogere strafeisen voor evenementen gelden en kan de officier bijzondere straffen of maatregelen zoals een straat- of uitgaansverbod voor komende evenementen eisen.

Normoverschrijdend
Het Openbaar Ministerie te Groningen past snelrecht toe in navolging van de landelijke uitgangspunten en als vervolg op de toepassing van snelrecht bij voorgaande evenementen in het arrondissement Groningen en de afgelopen jaarwisselingen.
Met name tijdens evenementen, maar ook in het uitgaansleven, wil het Openbaar Ministerie Groningen samen met de ketenpartners een consequent beleid voeren tegen verdachten die door agressief gedrag en vernielingen de sfeer in de publieke ruimte bederven.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u bellen met Kirsten Smit, woordvoerder OM Groningen, bereikbaar via (050) 750 30 50 of (06) 22 46 01 59.